Vyplatí se pro byt 2+1 třífázový příkon?

<< < (4/5) > >>

Rozvodak:
Citace: _SEth_  08.05.2019, 10:24

Abych to nenechal bez konce tak jen popíšu jak jsem to nakonec vymyslel.
Protože tu byla v podstatě shoda připravit si de facto všechno na 3f, tak jsem nakonec zažádal o připojení 3x20A a udělám to rovnou na 3f. Pokud bych chtěl po čase přejít na 1f, tak to nebude problém(i když ten rozdíl je pár korun měsíčně) a navíc přívod k domu bude dimenzovaný na vyšší příkon. Což by v obráceném případě (přechod z 1x25A na 3x20A) tak být nemuselo a za X let bych taky mohl narazit.

Díky všem za čas a hlavně za cenné rady podložené zkušenostmi.

Nic nesnižovat! Příkon okamžitě propadá!
Co peklo schvátí již nikdy nenavrátí  >:D 

ACEOF ACES:
Ne peklo, ale distributor.

Jan Kelbich:
No, napíšu svůj názor.

Já bych byl rozhodně pro 3f připojení (1f ani nepovažuju za "elektriku" :)).
* Ze 3f uděláte 1f snadno, obráceně je to podstatně složitější. A často s problémy se zbytkovou 100 Hz složkou.
* 3f se vám může hodit pro rozumné připojení sporáku apod.
* 3f se vám může hodit, pokud náhodou budete někdy v bytě potřebovat připojit spotřebič, který na 1f nechodí.
* 3f se vám může hodit, pokud budte potřebovat DC nezanedbatelné ho výkonu, 6-ti pulsní (ev. 12-ti pulsní) usměrnění se lépe filtruje.
* Souměrná 3f soustava při souměrné lineární zátěži dodává konstantní okamžitý výkon po celou dobu periody.
* Pokud si budete prostě třeba jen potřebovat vyzkoušet něco, kde bez 3f soustavy neobejdete, budete to muset složitě řešit (stačí např. potřeba vyzkoušet zkoušečku se sledem fází).
* I krajně nesymetrická lineární zátěž (tj. 1f) se dá zcela symetrizovat.
* I když se to už opravdu hodně let nestává, pokud při 1f přípojce bude porucha na jedné fázi, budete naštvaný, pokud to bude zrovna ta "Vaše".
* S 3f máte přímo ze sítě k dispozici i sdružené napětí (400 V) a to bez transformátoru .

Nakonec se ale rozhodněte podle sebe. Chápu, že si trochu vymýšlím, ale můžete to brát jako (mojí) profesní deformaci. A jelikož máte elektro vzdělání, tak dokážete relevanci uvedených důvodů posoudit sám. Podle mě je, pokud je to možné, dobré poněkud myslet na budoucnost.

Štefan Beláň:
Citace: Jan Kelbich  15.05.2019, 22:17

No, napíšu svůj názor.

Nakonec se ale rozhodněte podle sebe. Chápu, že si trochu vymýšlím, ale...

Já si myslím, že si naprosto nevymýšlíte, ba naopak, protože to je i v ČSN 33 2130 ed. 3 - viz příloha

Rozvodak:
Citace: Štefan Beláň  16.05.2019, 15:21

Já si myslím, že si naprosto nevymýšlíte, ba naopak, protože to je i v ČSN 33 2130 ed. 3 - viz příloha

Tedy považujete 3f odbočku, připojenou přes jednofázový elektroměr, pro byt s příkonem nad 5,5kW za závadu?
Je spousta bytů, kde mají sporák z jedné fáze nebo dokonce sazbu D45/D57 na bojler a přímotopy...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana