Vyplatí se pro byt 2+1 třífázový příkon?

(1/5) > >>

_SEth_:

Dostal jsem se do situace, kdy budu ve starém bytě muset předělat komplet rozvody (staré kabely v "textilním" opletu, světla propojené nějak přes zásuvky, prostě se to plácalo jak bylo zrovna potřeba a já se tím nehodlám nechat zabít nebo vyhořet).
V návaznosti na to, se bude dělit jeden společný elektroměr na 3 odběrná místa, každý pro svůj byt svoje.
Maturitu z elektra mám, takže spočítat si to dokážu, nikdy jsem se tím ale neživil, takže dám přednost zkušenostem.
Naplánovat rozvod bych si asi taky zvládnul,  ale dělat to nebudu.
Žádat o místa budeme společně, já se k rekonstrukci dostanu později, i prot teď nemám nikoho, kdo by to neprojektoval.
Teď mi jde primárně o to, jestli pro "běžný byt"(upřesním!),  bude stačit 1x25A, jako mám v bytě kde jsem teď, nebo mám dát na radu paní z ČEZu, že běžně se dává 3x20A.
Nechci koupit 1f, aby mi pak někdo řekl, že to dělat nebude, že to je málo, nebo naopak koupit 3f a zbytečně platit, když to ve výsledku třeba ani nevyužiju (jaký tam je vlastně rozdíl "do budoucna"?  rozdíl v pořizovacích nákladech jsem si už našel).

V bytě kde jsem teď je v podstatě pračka, lednice, mrazák, televize, počítač (notebook, žádná herní stanice),  elektrická trouba, občas si někdo vyfénuje hlavu, uvaří vodu v rychlovarce, něco rozmixuje, vyluxuje, přivrtá ...
Topení plyn (turbo kotel, ,  ohřev vody bojlerem.
V novém bytě plánuji skoro totožné spotřebiče, bez mrazáku, ale navíc myčku s tím, že uvažuju o ohřevu TUV plynem (nebo se to v dnešní době nevyplatí?).

Nezažil jsem, že by tady vybavil jistič kvůli spotřebičům. Takže mi něco řiká, že by to prostě mělo bez problémů stačit, když bych neměl bojler, tak navíc poměrně velkou položku ve spotřebě vyškrtnu. Do budoucna plánuju přilepit k bytu ještě jednu místnost, ale tam spíš udělám pracovnu, takže navíc tam bude tak maximálně počítač, osciloskop, zdroj a pájecí stanice.

Je mi jasné, že takle od stolu a ještě z mého popisu to je asi těžké posoudit, ale rád bych slyšel víc názorů co by kdo v takovém případě ten který elektrikář poradil a doporučil.

Třeba z toho vyjde, že rozdíl ceny na tu 3f vlastně nebude zas tak velký a bude to vyřešené na 100let a příchod elektromobilů  ;D nebo že to je dneska skutečně standard a nemá cenu se s 1f drbat ...

(aby jste viděli, že jsem to tady přečetl, tak uvedu, že i když sklokeramiku neplánuju, tak do kuchyně od krabice stejně nechám pro jistotu natáhnout 5 žilový kabel... ať nemusím sekat kdyby náhodou :-D )

Štefan Beláň:
Citace: _SEth_  19.03.2019, 01:10

...V návaznosti na to, se bude dělit jeden společný elektroměr na 3 odběrná místa, každý pro svůj byt svoje...

Máte v tom nějaký zmatek. Co znamená 3byty na jeden elektroměr? ::)

Jak vypadá rozvaděč pro více odběrných míst, máte v příloze, kde je možnost volby 1f nebo 3f elektroměr včetně HDO.

Patrik Dedík:
No a kedze ste napisal ze na sklokeramiku so nachystate kabel 5zilovy, co je spravne, ale budete mat len 1f tak to nespojazdnite.
Moje odporucanie dar 3x20A a ste v klidu. Pekne sa to rozfazuje a potom sa da vyuzit aj ta inducka a pod.

_SEth_:
Jak jsem psal, je to velmi, velmi stará instalace. Celý hlavní rozvaděč se bude muset udělat nový, teď to je taková dřevěná skříňka s keramickými šroubovací pojistkami.
Jedním elektroměrem jsem myslel, že bylo zřízeno jedno odběrné místo, na to napojeny 3 byty, co platily rovným dílem. To teď skončí a mě jde v konečném důsledku jen o to, jestli až si budu žádat u distributora zřízení svého odběrného místa, jestli mám sáhnout po 3x20A, nebo je stále ještě v módě připojení bytu na 1f s jističem 25A.

Pro pořádek uvedu, že ostatní si budou zřizovat 3f, protože jeden bude elektřinou topit a druhý na ní vařit. Já plánuju obojí řešit plynem.

Pro Patrika: Ten kabel do kuchyně bude jen pro případ, že by se nějaká budoucí polovička třeba plynu bála, tak abych nemusel sekat přes celý byt. O tom, že v případě volby 1f nepůjde ta deska připojit a musel by se řešit jistič s distributorem vím. Šance, že se to stane je podle mě mizivá, ale co já vím, co bude za 10 let a rozdíl v ceně kabelu mě nezrujnuje.

František Šohajda:
Citace

jestli mám sáhnout po 3x20A, nebo je stále ještě v módě připojení bytu na 1f s jističem 25A.

Určitě 3x20A ,  v dnešní moderní kuchyni už vše toto využijete!
1x 25A je dnes překonané.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana