Elektrikáři v JM dali na Svatoplukovy pruty?

<< < (3/5) > >>

Ivan Taraba:
Citace: Radek Červený  18.03.2019, 16:42

Apropo.... může mě někdo, coby lamě, vysvětlit, k čemu ty cechy vlastně mají být dobré? Nějak jsem to zatím nepobral  ?

Podle mého názoru je cech obecně dobrý k udržení a zvyšování úrovně řemesla. Členové cechu jsou vázáni určitými pravidly dobré práce a kdo dělá hanbu, je z cechu vyloučen. Cech jako zájmová organizace může za zvyšování úrovně i lobbovat (připomínkovat zákony, podílet se na tvorbě norem). Výpomoc v rámci cechu tam samozřejmě také může být.

Je otázkou, proč takový cech provozovat, když to zákazníci neocení. Snad pro dobrý pocit?

Zajímavá definice a historické souvislosti jsou na Wikipedii:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cech
zdá se, že ve skutečnosti cechy naopak bránily rozvoji řemesla omezováním konkurence.
A proto se ptám: proč by takový elektrozedník měl být vytlačen z volného trhu? "Laissez faire"!  :D

Jan Franěk:
Citace: Ivan Taraba  01.04.2019, 02:31

Zajímavá definice a historické souvislosti jsou na Wikipedii:

Opravdu zajímavá definice a pohled na cechy. Jenže poplatný konci 18 a začátku 19 století. To že mnozí dnešní cechmistři vedou spolky dle této historické definice je ovšem jasné a vysvětluje to i stav dnešního spolčování.

Citace: Milan Hudec  19.03.2019, 23:55

Odpovím jinak.
Jde o sociální cítění pocitu sounáležitosti k něčemu společnému.
Ne každý má koule na to být sám za sebe.

To je dost kritický pohled a já osobně s ním nesouzním. Sociální skupina může být i velmi prospěšná jak jednotlivcům, tak i většímu celku. Osobně takto vnímám například skupinu kolegů okolo zdejších diskusí, Plzeňský cech, nebo například sice menší, ale také velmi dobře funkční cech v Havlíčkově brodě. Vůbec to nemá nic společného s tím, že by někdo neměl koule na to být sám za sebe.

Naopak velmi kriticky se dívám třeba na ČKAIT a podobné organizace, které hájí sice zájmy svých členů, ovšem nekriticky za každou cenu, což  bohužel celkem přesně odpovídá definici od WIKI a doufejme že jejich konec bude podobný.

Milan Hudec:
Víš proč Chuck Noris není v žádném spolku?
Protože je má všechny v sobě :)

Tímto směrem jsem to myslel.

Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Minařík  19.03.2019, 20:42

Třeba Plzeňský cech je typickou ukázkou dlouhodobě funkčního ...

Z jistého úhlu pohledu je Plzeňský cech spíše ukázkou hlouposti, zbytečnosti a schizofrenie, když si na něco hrají a ve městě jim funguje AK, které nedělá problém laikům radit že je normální s*** na zákony a vyhlášky, že se mohou vrtat v zařízení VTZ, a klidně i bez souhlasu majitele objektu   (zle)

František Šohajda:
Když se podívám na složení kteréholiv cechu, tak vidím že věkový průměr je  o 50 let mladší jak 300 letý čert! ;D
(Nikoho se nechci dotkout!!!)
Mladým, jaksi cechy nic neříkají! A v  tom je ten základní problém!!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana