Co víte o Kvalifikacích ve zvláštních případech §11 vyhlášky 50/78Sb.?
Tým Elektrika:
V50# §11 je pro ty, kteří se elektrikou neživí, říká Josef Vozobule
Málokdo má představu o skutečných oprávněních držitele §11. Při natáčení tohoto seriálu jsme se dozvídali někdy opravdu neskutečné představy. Co tedy mohou na elektrických zařízeních dělat? Abychom šli co nejblíže k rozhodovací autoritě, navštívili jsme Josefa Vozobule pro popis účelu §11 Kvalifikace ve zvláštních případech. Školní ústavy s učiteli se uvažují i do budoucna a tak je otázkou, zda jsou potřeba nějaké úpravy. Na Slovensku se tento paragram uchopil možná jinak než u nás. Kdo je tedy typickým žadatelem o paragraf 11?
Zdroj: zde...
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
V50# §11 je pro ty, kteří se elektrikou neživí, říká Josef Vozobule
Tým Elektrika:
V50 §11 ... já bych ho zrušil, říká Václav Černý
Václav Černý se k paragrafu jedenáct kvalifikace ve zvláštních případech staví odlišně. Co je podle něj špatně? Kdyby měl být tento paragraf zachován, co by Václav Černý změnil? Na otázku, zda mohou držitelé paragrafu jedenáct pracovat s vysokým napětím, nás Václav Černý překvapil ... "to je to, co mi nejvíce vadí. Učitel, má tam ověřené zařízení pod napětím, málokterý učitel tomu tak rozumí, to není elektrikář, to je laik" ...
Zdroj: zde...
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
V50 §11 ... já bych ho zrušil, říká Václav Černý
František Šohajda:
Je zajímavé, že až na konci životnosti (no už po konci :)) Vyhl. 50 ,jsou na par.11 různé názory?
Jan Bocek:
S panem Václavem Černým souhlasím a plně mu rozumím. §11 je jen duplicita s §4.
Navíc v normě pro práci na EZ, která nahradila letitou a dobrou 343100 jsou je dvě kvalifikace. Osoba znalá a poučená. Neboli osoba s elektro kvalifikaci a bez elektro kvalifikace, jen s přesně vymezeným koridorem.
Žil jsem s tou "padesátkou" celý aktivní elektrikářský život. Školili jsme všechny paragrafy, které v 50/78 jsou. Školení a zkoušky §§10 a 11 bylo spíše proto, že se to vyžadovalo. Ale žádný efekt to nepřinášelo. Stejně jako nás nutili plošně školit §§3 a 4. Naštěstí §3 se brzo odboural ze školení, které prováděli školitele elektro a přešel pod BOZP. V některých firmách školí §4 elektrikáři. Je to také jeden z extremů.....vš echny obsluhy a operátory plošně proškolit na §4. Ale to je jiné téma i když podobné.
Jan Bocek:
§ 11 moc do vyhrazených elektrických zařízení nezapadá stejně jako revize elektrických spotřebičů
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana