Kdy proud protéká lidským tělem?

(1/5) > >>

Igor Molák:
Proud protéká lidským tělem například při:
a) dotyku nebezpečných živých částí, které mají potenciál proti zemi
b) současném dotyku nebezpečných živých částí různé polarity nebo různých potenciálů
c) dotyku neživých částí na kterých se při poruše mohou objevit nebezpečná napětí

Prý je správně a) i b). Pokud je správně a) tak to znamená, že když stojím na izolované podložce a dotýkám se živé části, která má potenciál proti zemi, protéká mým tělem proud? Nějaké mikroampéry asi ano, ale to by platilo i při c). A co když stojím na izolované vodivé montážní plošině, která je připojena k nebezpečné živé části s potenciálem proti zemi? V takovém případě je mi jedno, jaký potenciál má nebezpečná živá část proti zemi, protože já se země nedotýkám.

Jak to tedy je?

Jiří Kubík:
U toho c jsou podstatná ta slova - se při poruše mohou objevit.
Znamená to, že taková situace tam v současnosti není a žádný proud
tedy neprotéká.
(Teoreticky)

František Janeček:
Nevidím v testové otázce napsáno že by byla použita izolační podložka nebo gumové galoše, tak beru situaci jako bez jakýchkoliv pomůcek.Kdyby byly nějaké použity asi by je autor v otázce zmínil. :)

Jiří Kubík:
P. Janeček byl rychlejší a ušetřil mi PS.

Jiří_Hrubý:
Citace: Igor Molák  05.03.2019, 15:56

Prý je správně a) i b). Pokud je správně a) tak to znamená, že když stojím na izolované podložce a dotýkám se živé části, která má potenciál proti zemi, protéká mým tělem proud? Nějaké mikroampéry asi ano, ale to by platilo i při c). A co když stojím na izolované vodivé montážní plošině, která je připojena k nebezpečné živé části s potenciálem proti zemi? V takovém případě je mi jedno, jaký potenciál má nebezpečná živá část proti zemi, protože já se země nedotýkám.

Když stojím na izolované podložce, či v jsem v odizolované plošině, nebo přímo na drátu, jsem na potenciálu a nic se neděje. Samozřejmě i tak je nutná doplňková izolace jako např rukavice.
Plošiny mají odizolovaná ramena či koše od podvozku, z principu se na potenciál nepřipojují. Viz PPN na potenciálu, např v PNE 330000-6 ed3.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana