Proč nelze připojit střídač fotovoltaiky na společnou zem?
Kamil Plaček:
Jak správně připojit střídač k elektroinstala ci v rodinném domě?
Střídač bude na DC straně trvale napájen ze zdroje 48V s akumulátory a na straně AC bude sloužit k trvalému napájení datového rozvaděče, kotle, el.pohonu brány, čili ve funkci UPS.
Jedná se o střídač s čistou sinusovkou 48V/230V, 1000VA, určen k instalaci do 19" racku. Střídač chci umístit do kovového racku, který je vodivě spojen se společnou zemí domovní elektroinstala ce. Střídač má rovněž svůj kovový obal vodivě spojen s jeho výstupním zemním vodičem a rovněž má zemnící šroub. Je to takto určitě správně? Na níže uvedeném fóru (https://www.caravan24.cz/forum/viewthread.php?thread_id=28173) jsem se dočetl, že zem střídače nemohu připojit na společnou zem. Tomu tedy nerozumím - střídač je určen k montáži do racku, to by tedy nemohl být umístěn ve společném uzemněném racku s ostatním zařízením a co potom ten datový rozvaděč a kotel, který jim chci živit? Kotel už je přece uzemněn přes potrubí a kovový rozvaděč + brána jsou taktéž uzemněny.
Dále jak přistoupit k jištění AC výstupu střídače? Jelikož není nulový výstupní vodič (N) spojen se zemí, ale je vlastně "ve vzduchu", měly by se jistit oba výstupní vodiče (L+N) stejně, jako by je jednalo o fázové vodiče? A pokud přemýšlím správně, použití chrániče je asi zbytečné, protože mezi výstupními vodiči (L, nebo N) a zemí nemůže dojít k uzavření okruhu.
Jiří Schwarz:
Autory některých blábolů na tom webu caravan24 bych obvinil z obecného ohrožení!
Připomenul bych pár zásad:
- pokud má střídač výstup izolovaný od "země", což je u výkonů ve stovkách W nebo jednotkách kW v podstatě standard, měl by se připojit jen k té části rozvodu, kde již není vodič PEN, ale je to důsledně rozděleno na N a PE, tedy TN-C-S za bodem rozdělení
- měly by se přepínat všechny pracovní vodiče, tdy L i N
- jištění výstupu - tam to chce pořádně prostudovat doporučení výrobce. Samozřejmě dvoupolové jištění bych podporoval.
- rozvod můžeme (měli bychom) považovat za síť IT, tak se neživé části uzemňují, společně, ve skupinách nebo jednotlivě. takže PE vodič včetně spojení s PEN, s nějakým hlavním pospojováním,... bych nechal a nezasahoval bych do toho
- přínos chrániče v síti IT je omezený, ale je správné hlídat izolační stav a signalizovat případný pokles. Protože pokud dojde k "první poruše" a není odstraněna, další porucha (izolační závada) může přinést nebezpečný stav
P.S. trochu mě překvapilo připojení kotle... Elektrický snad ne. A pokud jde o napájení řídících obvodů plynového kotle, tak tam může být problém s kontrolou plamene, některé kotle fungují jen v síti TN a ještě potřebují mít fázi na správném "vodiči" v napájecím kabelu
Milan Hudec:
Jedná se o střídač s čistou sinusovkou.
Nejedná.
Kamil Plaček:
Citace: Jiří Schwarz 04.03.2019, 17:45
P.S. trochu mě překvapilo připojení kotle... Elektrický snad ne. A pokud jde o napájení řídících obvodů plynového kotle, tak tam může být problém s kontrolou plamene, některé kotle fungují jen v síti TN a ještě potřebují mít fázi na správném "vodiči" v napájecím kabelu
Ne, né, určitě se nejedná o elektrický kotel! :) Je to automat na pelety, kterému nedělá úplně dobře když je nahřátý a dojde k výpadku elektřiny, čímž dojde k zastavení oběhového čerpadla a odvádění tepla z kotle pryč. A samozřejmě když je výpadek el.delší, je doma zima :).
Ještě jsem shlédl jedno profi zapojení a tam mají na výstupu střídače propojku mezi PE a N. Poté by se už dal použít chránič. Co Vy na to?
Vít Rotrekl:
Citace: Kamil Plaček 05.03.2019, 08:57
Ještě jsem shlédl jedno profi zapojení a tam mají na výstupu střídače propojku mezi PE a N. Poté by se už dal použít chránič. Co Vy na to?
Pro boha, to snad ne?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana