Musí být napájení (ovládání) plynového kotle v koupelně přes chránič?

<< < (8/10) > >>

Peter Munka:
Ten vypocet so 70W na zapalenie a odvodenim prudu je pekny, rovnako ako laboratorene pokusy. Co mi chyba, su neskreslene statisticky poziarov od elektroinstala cie, vratane presneho popisu : chranic 300mA / 100mA / 30mA bol / nebol. Hasici napisu "elektro" a tym pre nich vec konci, kedze nasli zuholnatenu krabicu alebo spotrebic.
Automaticky predpoklad o poziari vylucne kvoli prudu L - PE je nejako laboratorne overeny ? Kolko poziarov je kvoli prudom L-N, L1- L2, kde chranic nic neriesi ?

Pripomina mi to teorie o zmagnetizovano m AC chranici kvoli fenu s diodou, kde nepusti fyzika, kedze magneticke pole v okoli tesne rovnobeznych vodicov pretekanych rovnakym, ale opacne orientovanym prudom je nulove, bez ohladu na tvar prudu.

Jan Franěk:
Citace: Peter Munka  08.03.2019, 00:27

Co mi chyba, su neskreslene statisticky poziarov od elektroinstala cie, vratane presneho popisu : chranic 300mA / 100mA / 30mA bol / nebol. Hasici napisu "elektro" a tym pre nich vec konci, kedze nasli zuholnatenu krabicu alebo spotrebic.

Nechápu proč.  :-\  Nedokáži si představit žádnou statistiku, která by nám poskytla 100% výsledek. To je velmi naivní a nesprávná představa, když jde o statistiku. To že PCH významně zvedá bezpečnost instalace i z pohledu ochrany před požárem, je snad už každému logicky uvažujícímu člověku jasné, stejně jako to, že to není 100% ochranou před požárem. Takovou ambici nemají ani předmětné normy, nebo samotný PCH. Navíc to nevidím tvrdit ani žádného z odborníků, pokud nejde o diskutéry kteří se snaží druhým podsouvat a tvrdit jim že to je jejich názor.

Pripomina mi to teorie o zmagnetizovano m AC chranici kvoli fenu s diodou, kde nepusti fyzika, kedze magneticke pole v okoli tesne rovnobeznych vodicov pretekanych rovnakym, ale opacne orientovanym prudom je nulove, bez ohladu na tvar prudu.

Zkuste si to prosím nakreslit a uvědomte si kde k tomu zmagnetizování a proč dochází. Je to p raxi mnohokrát ověřený fakt.  ;)

Jiří Schwarz:

...

Zkuste v okolí najít nějakého elektrikáře a zkuste z něj vyloudit nějaký vadný chránič, až si ho rozeberete, možná pochopíte, že je vše tak trochu jinak...

Měřit impedanci smyčky za chráničem je problém. Existují MP, kde DC složkou proudu chránič "znecitliví" aby se dalo měřit a nevypadl

Peter Munka:
Ako kreslim, tak kreslim, stale vidim len dva vodice prechadzajuce transformatoro m, ak je fen triedy II, ziadny prud do PE neunika (u prenosneho RTG to moze byt ine, uznavam). Presne ten isty prud, aky tecie cez L vodic (par zavitov) toroidu v chranici sa vracia cez N vodic (par zavitov). Celkovy magneticky tok v jadre je nula, ved to je zaklad fungovania chranica v stave bez poruchy. Zatial mi nik neobjasnil mechanizmus, ktorym vznikne nejake nenulove magneticke pole.

To znecitlvenei DC zlozkou sa nedeje nahodou medzi L a PE ?

Prave sa mi tu vala doma zatial nenamontovany Eaton PL7 25A / 30mA AC, urobim pokus s fenom a vybavenim prudom povedzme 20mA, dam vediet.

Peter Munka:
Pokus vykonany, fen 1400W, zial nema vnutri vlastnu diodu, predradil som mu preto externu  diodu. Regulacia vykonu je prepinanim spiral. AC chranic 30mA v pohode vypne pri takto polvlnne usmernenom prude, testovane odporom 10kOhm zapojenym medzi vystup chranica a PE (pred diodou),  prud odhadujem na cca 23mA.

Ako orientacne meranie mi to uplne staci, mozete samozrejme namietat, ze nemam pristroj na testovanie chranicov a nepoznam ani presny cas vypnutia. Subjektivne to bolo okamzite pri dotyku odporu na na vystup chranica.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana