Je možná u pracovních stolů svépomocná dodatečná instalace svítidel?

<< < (2/5) > >>

Jan Franěk:
Osobně tento postup chápu a schvaluji. V podobných firmách jsou lidé odpovědní za vyhledávání a minimalizaci rizik. Tedy jsou stanovená pravidla, která je nutno dodržovat, čímž se rizika včetně lidského faktoru snižují na řekněme přijatelnou úroveň.
Osobně nevidím na potřebě zpracování dokumentace k upravenému zařízení, nic tak strašného, aby nás díky tomu předháněli soudruzi z Číny. Ti nás likvidují jinými způsoby. Od průmyslové špionáže, přes velmi levnou pracovní sílu až po třeba po kašlání na ekologii, kdy vypouštějí jedy do  řeky namísto toho aby je zlikvidovali čistě, ale draze.

Pokud bude elektrikář na údržbě jen trochu schopný, provede úpravy dle vnitřních předpisů s ohledem na VV, doplní dokumentaci a může pozvat RT. Nic jiného v příspěvku Honzy Bočka nečtu. Někdo tam vidí něco jiného?

Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk  25.02.2019, 08:18

Honzy Bočka nečtu. Někdo tam vidí něco jiného?

Ano, já v tom vidím naprosto zbytečnou buzeraci.
Proč k montáži svítidla k nasvícení pracovního stolu vytvářet dokumentaci?
Honzo (Honzové),  obou si vás nesmírně vážím, ale nezlobte se na mě, diktatůra všeho v naší zemi už hraničí opravdu s prachobyčejnou buzerací a to se mi opravdu nelíbí.
Minulý rok jsem řešil PD poměrně velkého výrobního podniku, kde se investor zabýval objednávkou stolů se svítidlem (jako zde v této diskusi) a nestačil se divit, když mu firma, která stoly dodává naúčtovala za jedno svítidlo 7000,-Kč. Myslím, že to nakonec bude řešit svým elektrikářem, který instaluje na každý stůl průmyslové LED svítidlo s krytím IP66 např. od Trevosu, na stůl instaluje spínač v patřičném krytí a hotovo. Když to bude dobře provedené ( a to snad dokáže každý RT posoudit i bez nějaké dokumentace),  proč ne?
Vždyť už kolikrát pro investora vypadáme jak debilové...... ...
Nedávno jsem byl na revizi RD. Instalace dle PD, vše v pořádku, jen rozvaděč neměl atestaci (jako v 99 případech ze 100). Za provedení by se nemusel stydět ani ten nejlepší výrobce rozvaděčů u nás v ČR. A přesto jsem musel vyřknout ortel o neschopnosti bezpečnosti revidované elektroinstala ce. A co bylo pak? Jako vždy. Nekonečné a už mě dost unavující odpovědi na otázky "a proč nemohu toto a toto, když si vše koupím v každé elektře?". "A vám se na tom rozvaděči snad něco nelíbí?". Samozřejmě mám na všechno naučené odpovědi, ale přesto mě trápí jedna podstatná věc a tou je, že pak vypadám jak debil a debilismus se mezi lidmi opravdu rychle šíří a neodpouští. Obávám se abych měl za chvíli do čeho píchnout. Prudiči nemají na růžích zrovna ustláno.

Jiří Schwarz:
Mě unikla jedna důležité maličkost. Nebo špatně čtu?
Co se tam bude dělat, jaký výrobní, servisní nebo administrativn í proces tam bude probíhat.
Protože od toho se výrazně odvíjí jaký vliv bude mít osvětlení (elektrický rozvod) vliv na okolní prostředí a naopak jaký vliv bude mít okolní prostřední a činnosti v něm vliv na elektrické zařízení.
Možná bych pak byl na straně Horáce, ale možná bych také byl radikální minimálně jako Honza Boček

Jan Bocek:
Citace: Pavel Horský  25.02.2019, 07:29

A přitom by stačilo, aby instalaci zkontroloval revizní technik, který přihlédne k prostředí, ve kterém se stoly užívají a vydá výchozí revizi, kterou pustí stoly do užívání. Do RZ napíše kdo instalaci prováděl, nechá podepsat vedením závodu a hotovo.
Neustále si děláme život strašně složitý.

Asi jsem to popsal složitě.
Pavel to umí stručně a je to totéž.
Jako RT to zkontroluji na papíře ještě před instalaci.
Je to jedna A4,  kde je schéma a specifikace.
Učivo v II. a někdy i IV. ročníku učení s maturitou.
Tuto A4 přiložím pak k VRZ a hotovo.
Ručně kreslenou A4.....a podepsanou
Byly splněny podmínky NV 118/2016 Sb. ?

To jméno, kdo to prováděl s jeho podpisem a uvedením v RZ
je velice důležité a vede k odpovědnosti. Není to No name,
ale made in Josef Novák, starší elektrikář firmy Noe.
A není to nic nového, tato praxe byla ve velkých firmách již před 50 léty,
dneska je to v zákoně.

Anebo je ta směrnice 2014/35/EU  o EZ špatně přeložená?

Citace: František Šohajda  25.02.2019, 07:47

Kolikrát vidím, že vše vyrobené slušným elektrikářem ,  je několikrát lepší jak "china" polotovary!! A co je důležité, že jsou daleko bezpečnější!!

Sem tam jsou i slušní elektrikáři, kteří umí. Mají to "v sobě".....

PS Pro JF : znám firmy, kde mne na revize objednává bezpečák. A ten hlídá, aby byla vždy připravená ta A4. On elektrice nerozumí úplně ,  je absolvent FBI, kde sice elektriku také měli. Ale ze své posice hlídá, aby byla "dokumentace" ( prostě papír).
A bez VRZ nic nepustí do provozu i kdyby ředitel řval. Je zodpovědný za bezpečnost a on ví co je VTZ

Ale i mimo průmysl by měl revizní technik vyžadovat  "A4" třeba i ručně kreslenou skutečného zapojení s podpisem a svým IČO po montérovi. Máte na to právo. Pak se ta revize dělá trochu jinak a zodpovědněji. Navíc, když montér zjistí, že JEHO jméno bude uvedeno v RZ a ta jeho A4 bude přílohou. Již jsem zažil, kdy to EZ samo id sebe raději upravili.

Jistě o mnoho revizí jsem takto přišel, ale ušetřil jsem si zdraví. Často to nechápali ani investoři. Prostě bud jsem revizní technik, který dělá konečnou státní zkoušku na vyhrazeném elektrickém zařízení, anebo jsem šmejd a balancuji nad průserem. Proč?
Pro těch pár stovek nebo tisícovek. Práce mám desítky let na rozdávání.

Ten princip je pořád stejný a je jedno zdá je to pracovní stůl, nebo rodinný dům.
Pořád je to VEZ.

Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz  25.02.2019, 08:43

Mě unikla jedna důležité maličkost. Nebo špatně čtu?
Co se tam bude dělat, jaký výrobní, servisní nebo administrativn í proces tam bude probíhat.
Protože od toho se výrazně odvíjí jaký vliv bude mít osvětlení (elektrický rozvod) vliv na okolní prostředí a naopak jaký vliv bude mít okolní prostřední a činnosti v něm vliv na elektrické zařízení.
Možná bych pak byl na straně Horáce, ale možná bych také byl radikální minimálně jako Honza Boček

Je to důležitá poznámka.
Zde je nezastupitelná funkce vedoucího elektrikáře, bezpečáka a technologa. Často se muselo osvětlení předělávat, protože byla malá intenzita, špatná barva světla anebo to osilňovalo vedlejší pracoviště. Dneska v době internetu všichni tito lidé dovedou vybrat spoustu osvětlovacích těles. Někdy je to cesta pokusů a omylů až to vyjde.
Bez znalosti místních podmínek nikdo nenavrhne dobré a funkční osvětlení.

Zde se ale bavíme o legálnosti a bezpečnosti celé instalace elektrického zařízení.
Jsou údržby, kteří sami provádějí drobné montáže.
Jsou údržby, které mají instalace místním předpisem zakázány.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana