Je možná u pracovních stolů svépomocná dodatečná instalace svítidel?

<< < (4/5) > >>

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  25.02.2019, 08:18

Osobně nevidím na potřebě zpracování dokumentace k upravenému zařízení, nic tak strašného, aby nás díky tomu předháněli soudruzi z Číny. Ti nás likvidují jinými způsoby.

Ale kdeže, je to sice střípek ale furt stejné skládačky.
Občas tu padne dotaz na možnou výrobu nějakého jednoduchého zařízení typu lampa....,  no a téměř vždy se závěrem, že u nás ještě budeš chodit v prvním kolečku s lejstry a čínan již vyrábí, mnohdy už dokonce lampu pokročilejší generace.

Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský  25.02.2019, 13:52

Určitě bych investora netrápil s tím, že si je musí někde nechat namontovat tou nejspeciálnějš í firmou se stohem atestů (berte to nadneseně, ne že mě budete chytat za slovíčka)   ;) :D

Chápu to stejně a o ničem jiném nepíši. Tedy že to může klidně udělat jejich údržbář ze schválených komponent. Jen jsem přesvědčen o tom že by to mělo být "přikryto" i nějakým nákresem, popisem a podobně. Předchozí konzultace s jejich RT je asi základem k následné bezproblémové revizní zprávě. Tedy raději se zeptat a domluvit dopředu, než to následně předělávat.

Citace: Milan Hudec  25.02.2019, 14:24

Ale kdeže, je to sice střípek ale furt stejné skládačky.
Občas tu padne dotaz na možnou výrobu nějakého jednoduchého zařízení typu lampa....,  no a téměř vždy se závěrem, že u nás ještě budeš chodit v prvním kolečku s lejstry a čínan již vyrábí, mnohdy už dokonce lampu pokročilejší generace.

Nesouhlasím. Pokud se budeme bavit o lampě, představuji si pod tím pojmem spotřebič/ hotový výrobek, který jen strčím do zásuvky. Ale zde se bavíme o něčem jiném. Viděl jsem stoly kde se můžeme bavit i o vibracích, teplu, nebo třeba o chemikáliích. Opravdu stačí jen "něco" namontovat? Ale jo, číňan to řešit nebude a lampa mu tam bude svítit taky, ale do prvního problému, možná i úrazu. Jenže cena lidského života v Číně a u nás je dost odlišná, stejně jako cena toho produktu. Tomu klidně věřím, ale pak porovnáváme neporovnatelné  ;)

Beru to jen jako akademickou debatu nad tím, jak by to mělo vypadat  o:-),  nebo mohlo vypadat.

Jan Bocek:
Ale pánové klidek....když se narodil Zákon 22/97 Sb. tak se s tím nikdo nevěděl rady. A vznikaly na aktivech elektro nejrůznější převrácené teorie. Přestal jsem  tyto aktivy navštěvovat.
A teprve se vstupem do EU se narodilo bližší vysvětlení na technické požadavky elektrického zařízení nízkého napětí dané nařízením vlády 17/2002 Sb.

A je tam v §2 taková nenápadná věta o které se trochu dohadujeme

Tento článek říká, že EZ musí být vyrobeno se správnou praxi z hlediska technické bezpečnosti a za předpokladu, že jsou správně instalována a používána.

Dále je to kvalifikovaně rozebráno do detailů. Je to již 16 roků co to platí a stále je problém, aby to řídící pracovníci přijali. Až při maléru přijde pracovník SUIP a je zápis, že zaměstnavatel porušil §105 ZP. A protože zaměstnavatel se chce vyvléci z problému, tak to končí u soudu. A zde záleží na "formátu" soudce a jeho rádců.

U daného případu NIKDO nebude dělat kolečko s lejstry. Bud je elektrikář elektrikářem, anebo mu to předem preventivně nakresli RT. Ten montér ale podepíše, že to tak udělal.
Možná máte jiné metody, jak toho montéra zatáhnout do procesu a odpovědnosti. Věřím, že každý z nás viděl již neuvěřitelné prasárny i u tak jednoduchého zařízení jakým je pracovní stul s osvětlením a případně i zásuvkami.  Znám RT, kteří mají takový respekt, že se nikdo nedovolí to udělat z hlediska "správné praxe a technické bezpečnosti". Je to výsoký chlap a jak zařve tak montéři ztrácejí vercejk.  Ale Non umí a zná a má ještě takový dar.Jenže mám rád, když výrobce, dodavatel  nebo montér mi dokáže, že je to opravdu bezpečné. A to je ten podpis.

Rozlišujme schválené výrobky a elektrickou instalaci z těchto schválených výrobků.
Jsou to dvě rozdílné záležitosti a o to zde především jde. Vykašlat se na to, že je to jednoduché je jeden extrém a druhým je schválení dokumentace nějakou zkušebnou.

Ano, připouštím že je to akademická diskuse, jako kdyby z nás nikdo neměl co na práci. Ale bavíme se o vyhrazeném elektrickém zařízení, kde hodně platí "psáno jest".
A pro vyhrazené elektrické zařízení "zatím" není jiný zákon než 73/2010 a 118/2016 a pro provozovatele 378/2001 Sb. Anebo znáte jiné zákony o EZ....??

Proč bych měl jako revizní technik také porušovat zákon? Jen proto, že jej porušuje odpovědná osoba za EZ  ( prostě všichni ti osmičkaři ať již v zaměstnání nebo s IČO) Hodně přeháním?

Milan Hudec:
Honzo jde zejména o průnik skupin výrobku a instalace.

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  25.02.2019, 16:26

Honzo jde zejména o průnik skupin výrobku a instalace.

Jsem rád, že jsi to Milane napsal tak stručně.
Protože právě o to jde. Elektrické instalace jako VEZ patří pod jaký zákon?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana