Je možná u pracovních stolů svépomocná dodatečná instalace svítidel?

<< < (3/5) > >>

Pavel Horský:
Ano, pravda, samozřejmě je potřeba přihlédnout k prostředí a prováděným pracem.
Mnou popisované stoly byly určeny pro osoby, které lisovali konektory na datové kabely a prováděli jejich zkoušení měřením. Zde je zapotřebí místní přisvětlení a proto se tu řešilo mnou vzpomínané osvětlení.

Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský  25.02.2019, 08:37

Ano, já v tom vidím naprosto zbytečnou buzeraci.
Proč k montáži svítidla k nasvícení pracovního stolu vytvářet dokumentaci?

Jak se k tomu postavíš jako RT až narazíš na zařízení o kterém nic nevíš? Kdo ho udělal, s jakým záměrem a třeba ani jak (od kuda)  je zapojené? Jo, můžeš jít po kabelech a dohledat to, nebo se podívat do dokumentace a hned vědět. Netvrdím že je potřeba 10cm tlustý spis, ale nějaké informace by měli být k dispozici. O rozsahu by měl rozhodovat asi nějaký vnitřní předpis.

A co by se dělo třeba v případě úrazu od toho světla. Například obsluha škubne s vypínačem na kabelu, dojde k odhalení živé části a obsluha si na ni sáhne. Jak se k tomu pak postavit. Co je to za zařízení a kdo ho tady udělal? Domnívám se že by to s plnou parádou odnesl zaměstnavatel. Je v jeho zájmu se chránit právě tím papírem.

Zároveň si fakt nemyslím že list A4 s nákresem a popisem zařízení je až takový problém a něco co by mě mělo znevýhodňovat na trhu práce. Osobně v tom nevidím ani nějakou buzeraci, ale normální postup v podobných firmách. Za buzeraci osobně považuji mnoho jiných záležitostí, které jsou na OSVČ i zaměstnance, nebo zaměstnavatele kladeny.

Nehledej v tom nic osobního Pavle, jen trochu jinej pohled. Trochu jsem se pohyboval a pohybuji i v průmyslu a potkal se s mnoha požadavky které mi na první pohled přišli jako buzerace. Po nějakém čase jsem pochopil že mají svou logiku, chrání firmu i její zaměstnance. Osobně jsem si tam připadal trochu "jako v ráji",  když jsem to srovnal s bordelem který vládne okolo bytové výstavby. Údržba vždy měla po našem zásahu k dispozici překreslený projekt, aby dokázali snadno a rychle najít případný problém a odstranit jej. Každá minuta se při výrobě počítá a stojí mnoho peněz. Každý úraz či smrt, stojí firmu velkej balík a nemálo problémů. Zrovna před pár dny jsem to řešil s kolegou, který se motá okolo opatření která mají zabránit úrazům a smrti, co se udála ve výrobním závodě ve Kvasinách.

Jans99:
.... a jestli nedostaneme do hlav zpátky zdravý selský rozum, potom musí přijít jiná civilizace, ta vše spálí a zničí, ale stůl bude čistý. Darvin provede selekci atd....
Berte jako odlehčení. I když--- :(

Pavel Horský:
Honzo, já Tě chápu.
Jen říkám, že v případě svítidla na prac. stolu se mi zdá vše okolo tak nějak moc přitažené za vlasy. Jako RT a člověk dlouhodobě a aktivně se pohybující od domácností až po průmyslové provozy dokáži vyhodnotit rizika spojená s instalací jednoho podělaného svítidla. Já bych si tu montáž svítidel klidně na triko vzal, ale byl bych pes obrovských rozměrů. Určitě bych investora netrápil s tím, že si je musí někde nechat namontovat tou nejspeciálnějš í firmou se stohem atestů (berte to nadneseně, ne že mě budete chytat za slovíčka)   ;) :D

Juraj Rojko:
Otázka mi zní jako "Může člověk s příslušnou kvalifikací použít schválené výrobky schváleným způsobem?". Nebo je to jinak?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana