Jak omezit vybavování jističe, pokud změna charakteristiky nic neřeší?
Jiří Kubík:
Čekal jsem jak se situace vyvine, ale mám to vyřešené v dílně pro trafo 220V/900VA
zapojením přes malou tlumivku s neznámými parametry a relé na sekundáru, které ji vykrátí
i bez čas. zpoždění (ono tam nějaké je i tak).
(Syst. p. Schwarz 21.2. 18:51).
Přes jistič 6 A zapínání bez problémů.
Tady je to ale třeba nejdříve uvést do původního stavu, a když to nepomůže
tak potom bádat dál.
František Janeček:
K bádání už pravděpodobně nebude co.Stačí se držet původního zapojení a nevymýšlet "kámen na zelí", jak říkal jeden můj bývalý kolega. :)
Jiří Kubík:
Dle mých zkušeností s frézami, kde byly el. mag. spojky, jsem téhož názoru.
:)
Jan Bocek:
To je již jen pro odbornou diskusi po nedělním obědě
Citace: Jiří Kubík 24.02.2019, 11:58
Čekal jsem jak se situace vyvine, ale mám to vyřešené v dílně pro trafo 220V/900VA
zapojením přes malou tlumivku s neznámými parametry a relé na sekundáru, které ji vykrátíi bez čas. zpoždění (ono tam nějaké je i tak).
Samozřejmě je to dobrý technický přístup. Místo tlumivky jsme dávali malé odpory řadu desítek ohmů, případně i žárovky. Relé napojené na sekundar obvykle na malé napětí předřazený odpor vyřadilo. Ten čas ( zpoždění) k nasycení jádra je dostatečný.
Později se začaly objevovat moduly se Soft startem s termistory na velký proud. Dnes to používám i pro trafa až do 5 kVA. Zvláště u toroidních traf a usměrňovačů s velkými hodnotami kapacit. Používají se kapacity 1000 až 4000 uFaradů a tento soft start to bezpečně zvládne.
Soft starty se osvědčily i pro trafa 220 V provozována na 240 V, anebo v průmyslu, kde je hodně traf ještě na 380 V provozovaných na 400 V.
Vymýšlet "kámen na zelí" , tak to se kolegovi Františku Janečkovi fakt povedlo.
Ty moudra starších jsou trefné. Můj parťák v mládí mne vždy pochválil, že je to řešení dobré, ale složité jako mlátička na cibuli. Tak jsem hledal jiná řešení....až řekl, no vidíš, když se chce, to je ono.
Jiří Kubík:
Můj transformátor je pěkný kus, C jádra s vinutými plechy, plno vinutí s
různým napětím. Když jsem ho dostal s nějakým šrotem, měl jsem radost
jaký mám univerzální AC zdroj.
Dneska už mi tam jen překáží, ale je mi líto ho zlikvidovat.
Co kdyby...
P. Janeček ve mně vyvolal vzpomínku na dětství.
Kámen na zelí jsme měli doma.
Byl to čedič a otec ho před použitím vždy pečlivě vydrbal u pumpy kartáčkem.
Pečoval o něj s láskou, protože u nás se něco takového nevyskytuje.
:D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana