Jaké jsou termíny elektrorevizí nabíjecích stanic elektromobilů?

(1/4) > >>

Jan Alin:
Byl jsem dotázán na termíny revizí a po prostudování dostupné dokumentace výrobců jsem nedokázal zodpovědně odpovědět ani na určování termínů, ani na rozsah prováděných kontrol. Mnohdy není ani pořádný český návod k obsluze. Nemáte někdo bližší informace?

Jiří Schwarz:
Ono to možná bude znít hloupě, ale asi by to chtělo kouknout do Protokolu o určení vnějších vlivů, protože právě některé vnější vlivy naznačují jakou periodu podle 33 1500 zvolit.
Nejsem odvážný kovboj, který od boku vypálí nějakou informaci... Jsem spíše alibista a chci, aby se na rozhodování podíleli i jiní...

Jan Bocek:
Veřejně přístupná nabíjecí stanice musí být certifikovaná a v prohlášení o shodě bude uvedeno, podle kterých norem byla vyrobena.
Dále musí mít každá dobíjecí stanice před uvedením do provozu vypracovaný Provozní řád nabíjecí stanice, včetně určení kontrol a revizí.
Jsou různé typy nabíjecích stanic s různým výkonem.
Pro stavbu NS musí být vypracovaný PVV ( protokol vnějších vlivů) a v některých případech DOPV ( dokumentace o prevenci před výbuchem). K nabíjecím stanicím se váže ČSN EN 50272-3 a nová 62485-3

Kontroly je nutno provádět podle NV 378/2001 Sb. jednou ročně
U veřejně přístupných NS bych revize viděl jednou za dva roky, stejně jako u nabíjecích stanic v průmyslu. Ke lhůtě by se měl vyjádřit certifikovaný pracovník OZO ( odborně způsobilá osoba v prevenci rizik)

Jak často se provádějí revize u benzinových stanic?

K zamýšlení. Výrobce vyrobí nabíječku, ale nabíjecí stanice jako prostor pro nabíjení výrobce nezajímá. Na to platí jiná pravidla. Otázka není na nabíječku, ale na nabíjecí stanici.

Jiří byl rychlejší, ale úplně s ním souhlasím.

František Šohajda:
Ono odvážný, jak píše kolega k tomu i trochu patří....
Za prvé, PVV ...tam se dá zjistit dost, zejména krytí a materiál ke stavbě.
Pak je to ma majiteli ,  který nemá více informací, měl by vytvořit k nabíjecí stanici MPBP!
Zejména na údžbu a její frekvenci..
Revizi bych pak zjistil dle těchto zkutečností (přiděleným PVV) a dle toho vycházel dle 33 1500.

Vít Rotrekl:
Já vznesu dotaz.
1) Bavíme se o nabíjecí stanici - myšleno krabice, která je hotový spotřebič/stroj? Co říká výrobce?
2) Nebo o nabíjecí stanici - myšleno instalace pro ty jednotlivé krabice?
Bude záležet co je myšleno.

Podle toho bych k tomu přistupoval.
Ad 1)  Jako ke spotřebiči/stroji podle toho co je co bude uvedeno v návodu od výrobce - jak naznačil Honza Bocek, tak by nějaká dokumentace k onomu zařízení měla existovat.
Ad 2) Jako k instalaci - dle dokumentace - tam by měly být uvedeny termíny revizí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana