Kdo zodpovídá za rozvody od ER do bytů?

<< < (4/5) > >>

Jan Alin:
U nás jsme se dohodli, že při rekonstrukci společných prostor došlo i na výměnu vedení až do bytového rozvaděče. Byla to nejschůdnější a nakonec i nejlevnější cesta.

Jan Franěk:
Citace: Zdeněk Pikhart  12.02.2019, 16:11

V případě výměny elektroměrovéh o rozvaděče se bude muset pohybovat s odvodním vodičem do každého bytu. V současné době může mít vyhovující izolační vlastnosti, ale po jeho přepojení se může poškodit textilní izolace a je zaděláno na problém.

Osobně jsem se s tím potkával spíš u kabelů s izolací tvořenou papírky s olejem. V případě textilních kabelů jen  v případě že byly dlouhodobě přetěžovány na hranici i za hranicí svých technických možností. Ovšem je to jeden z aspektů který je zapotřebí také brát v úvahu, protože přetížit takto staré rozvody není problém pro spotřebiče v dnešní moderní domácnosti.

Přidávám se k názoru, že nejrozumější variantou je rekonstrukce včetně přívodů až k bytovému rozvaděči.

Rozvodak:
No možná že stávající zapojení vychází jako provozuschopné,
nicméně se domnívám že neumožní další elektrifikaci oněch bytů. Mám tím na mysli například navýšení příkonu nebo změnu na dvojtarif.

Zcela logicky vychází že je lepší provést rekonstrukci včetně vedení do bytů. Tak aby se za pár let nesekalo po chodbách.

Rozhodně je záhodno ke každému bytu položit CYKY4x10, CYKY 3x1,5 (ovládání HDO) a CY10 z HOPky. Případně slaboproudy (zvonky, anténa, internet...).
Nejlepší je to udělat při jednom bordelu.

Vít Rotrekl:
Citace: Lukáš Švejzdral  11.02.2019, 18:31

Moje otázka směřuje k objektu, kde je 8 bytových jednotek a ustanoveno SJV objektu. V přízemí objektu se nachází elektroměrový rozvaděč, který neprošel pravidelnou revizí. Na schůzi se odhlasovalo, že se rozvaděč včetně přívodu od HDS vymění. Problém, ale nastává s vedením do jednotlivých bytů, které je provedeno dnes již nevyhovující kabeláží. Rekonstrukce těchto rozvodů je finančně a stavebně náročná a ve fondu na to již nejsou prostředky. Moje otázka zní, kdo je za tuto kabeláž zodpovědný ? Patří do společného majetku SJV nebo náleží jednotlivým bytům? Zajímá mě názor z praxe kdo tuto výměnu platí?

Nevim jak je to u vas, ale v SVJ, kde jsem mistopredsedou, je jednotlivych vlastniku pouze to co je v bytech. To co je ve spolecnych prostorech, je SVJ. Tedy i privody k jednotlivym bytum. Rozhrani je tedy v bytovem rozvadeci.
Podle me je to i celkem logicke. Jak by to dopadlo, kdyby se kazdy majitel bytu rozhodlo pro rekonstrukci privodu, ale kazdy by to delal v jinou dobu...
Podle me by bylo asi nejlepsi reseni toto:
1) Svolat schuzi, kde oznamite ze privody k bytum jsou v havarijnim stavu  - bude to chtit revizi na tato vedeni. Muzete i argumentovat tim, ze SVJ neni schopne zarucit spolehlivost tech vedeni, a ze muze dojit k tomu ze v lepsim pripade budou mit najemnici problemy s elektrinou, v horsim ze by kohlo dojit i k nebezpecnemu a zdravi ohrozujicimu stavu.
2) Navrhnete reseni - tj. Vypracovani Projektove dokumentace a nechat si zpracovat cennovou nabidku.
3) vyresit financovani - jestli to pujde z fondu SVJ a to nasledne zvysi prispevky od jednotlivych vlastniku, neho kazdy da 1/8 celkive ceny... to uz je na vas.

Martin Škopek:
Citace: David Hruda  11.02.2019, 20:05

Pokud to není upraveno ve stanovách, tak to bývá společné po výstupní svorky ER, co je za, je již majitele bytu.

Jenom si troufnu upřesnit, že u SVJ, pokud vzniklo v období od od 1. 5. 1994 do 1. 1. 2014, se nejedná o stanovy, ale o "prohlášení vlastníka" – tedy dokument jednoznačně definovaný v § 4 zákona č. 72/1994 Sb.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana