Pomůže měření unikajících proudů k ochraně spotřebičů?

<< < (5/6) > >>

Milan Hudec:
Citace: Jiří Schwarz  08.02.2019, 21:49

Ono spíše jde o to to jak to seriozně změřit...

Podle "staré" normy se měřila základní izolace a přídavná.
Podle aktuálně platné normy se to měří jako celek. Takže něco naměřím a pokud se vejdu do 7 Mega, neřeším kolik z toho je základní a kolik přídavná...
Jistá řada vrtaček NAREX měla přídavnou izolaci mimo jiné na převodovém kole. A to se dalo mechanicky zničit a byly úpravy, které to sice mechanicky opravily, ale pak to bylo jen na základní izolaci.
A také jsem měl v ruce vrtačku, kde izolační odpor i dotykový proud byl s rezervou OK, a po zahřátí se to zhoršilo...
Pak tu mám "ruskou mašinu",  odpracovala toho dost, ale když jsem ji čistil, nenašel jsem nic, co by mě přesvědčilo, že to je přídavná izolace. 

Ale vrtačka je z jistého hlediska "jednoduchá věc"...
Co třeba takový kávovar?
Běžně obsahuje různé konstrukční díly z pokoveného plastu, které nikam spojené nejsou. Ale opravdu nic z toho nemá být spojeno s ochranným vodičem?
A u některých modelů je problém najít něco, proti čemu ověřit parametry ochranného vodiče.
A protože jsou tam jisté části, které se připojují jen při jistých činnostech přístroje, pro zodpovědné změření je třeba měřit unikající proud po celou fázi přípravy kávy, ve všech režimech a v ideálním případě i s "přehozeným" L a N vodičem... 
Dáte si kávičku připravenou v rámci provádění revize kávovaru? :D

Tímto příspěvkem ses opět vzdálil realitě, prostě o věci víš příliš moc.

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  08.02.2019, 23:21

Tímto příspěvkem ses opět vzdálil realitě, prostě o věci víš příliš moc.

K realitě.

Pokud nebudou spotřebiče, prodlužovací přívody a odpojitelné přívody zahrnuty do VEZ,  (vyhrazené elektrické zařízení),  bude ještě důvod je revidovat?

Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek  09.02.2019, 09:28

K realitě.

Pokud nebudou spotřebiče, prodlužovací přívody a odpojitelné přívody zahrnuty do VEZ,  (vyhrazené elektrické zařízení),  bude ještě důvod je revidovat?

Nedělejme si iluze. Pokud to nebude předepsáno, proč by do toho někdo investoval? Protože je to rozumné, nebo mi to někdo doporučí? No, nohama na zem  ;)

Javorsky:
Citace: Jan Franěk  08.02.2019, 20:17

Na druhou stranu půjde si někdo hned po koupání uvařit čaj, nebo kafe a opře se ještě dost mokrý o sporák a sáhne na vadnou konvici. Moc šancí mu nedávám. Protože jsem schopen ovlivnit a to ještě dost omezeně pouze to že vyřadím potenciálně nebezpečný spotřebič, musím takto učinit. I proto že nemužů ovlivnit ani odhadnout souhrn všech dalších skutečností které v sérii s tou poruchou povedou k úrazu.

S touto alternativou samozrejme souhlasim, ale jinak si nerozumime pane Franek.
V prispevku c.2, kde jsem uvedl unikajici proud 1A jsem chtel pouze vyvolat zamysleni zdejsich odborniku nad tim, ze i kdyz budete spravne pouzivat Ohmuv zakon, tak jeho promenne vuci zamyslenemu vysledku, a tim padem i k mire ohrozeni, budou porad zavisle jeste take na konkretni poruse spotrebice ve vztahu ke Kirchhoffovym zakonum.

Vlastne mi slo o blizsi zamysleni zdejsich odborniku nad ruznorodosti poruch v domacnostech, kde podle me prave chranic svou ,  v normach dohodnutou hodnotou IΔn svym spusobem supluje pravidelne revize, a to treba take i u spotrebicu.
I kdyz je hodno rici, ze s poradne velikou toleranci normovych pozadavku :-).

Javorsky:
Citace: Jan Bocek  09.02.2019, 09:28

K realitě.

V nejake realite rozumnych predpisu budoucna bych povazoval za vyrazny krok vpred sverit spotrebice s vidlici 16A na pracovistich do sirsi pece jednotlivych poucenych pracovniku.
Ti by pak treba jednou za 3 mesice byly povinni sami proverit alespon izolacni stav spotrebice. Prohlidka pred pouzitim a nejaky sesit kontrol a mereni by nemel byt problem.
Mit na pracovisti jeden spolecny merak na spotrebice a poucene pracovniky take nepovazuji zrovna za utopii.
Po namereni snizeneho izolacniho stavu, interne stanoveneho treba na 20Mohm, by byl spotrebic proveren znalym pracovnikem.

Ono se z tech spotrebicu casto dela prilisna veda. Jako by si malokdo chtel pripustit, ze na prvnim miste je predevsim jejich uzivani ve smyslu navodu, a to jak na pracovistich, tak i v domacnostech.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana