Pomůže měření unikajících proudů k ochraně spotřebičů?

<< < (4/6) > >>

Milan Hudec:
Citace: Jiří Schwarz  07.02.2019, 13:16

Fyzika 2. stupně základní školy, Ohmův zákon

Pokud poteče vodičem 1A, úbytek napětí na tomto vodiči není nijak zásadní problém.
Pokud se vodič PE přeruší, bude se jeho odpor blížit nekonečnu,nepoteče jím proud 1A, protože by se nekonečnu muselo blížit i napětí.

Dostáváme se do úvah co se stane při kombinaci více poruch. .
Pokud se u konvice "pouze" přeruší PE vodič, zatím se nic neděje.
Pokud u konvice nebo podobného spotřebiče dojde k průrazu nebo svodu, jako první porucha to nemusí být akutně nebezpečné, až v kombinaci s druhou poruchou, tedy např. s tím přerušeným PE vodičem.
Právě proto se dělají revize, aby se zvýšila pravděpodobnos t, že najdu právní poruchu dříve, než se k ní přidá druhá.
Na 100% se to zachránit nedá, to by se musely dělat revize tak často, že by to nikdo nechtěl spnzorovat

Jirko, uvědom si, že revize spotřebičů mnohdy či spíše většinou neprovádí odborníci tvého kalibru.
Změřit něco správně  dokáže kde kdo, změřit něco správně a zároveň vhodnou metodou dokáže již menší počet, ale správně změřit s vhodnou metodou a ještě správně vyhodnotit výsledek je již úkol mnohdy nad síly onoho technika, byť s razítkem.
Posuzování unikajících proudů a stavu izolace mezi takové úkony jistě patří.
Pro příklad:
Vrtačky třídy II typu auhnus při skutečném několikaminuto vém záběru do uzemného materiálu většinou vybaví přenosný chránič 10mA "vyostřený" odpůrkem na 5mA, profi výrobky nikoli.
Přitom při normovém ověřování vyhoví.
Při hlubším zkoumání jsem došel k závěru, že hlavní rozdíl je v izolační schopnosti použité vazelíny v převodovce.
Jaký závěr revize bys bys u takové vrtačky napsal?
Samozřejmě je to otázka i do fóra pro ostatní kolegy.

Javorsky:
Citace: Jan Franěk  07.02.2019, 15:22

A vy o tom pochybujete? Já ani na okamžik.  

Mozna byste mel alespon na ten okamzik :-).
Ted myslim ve smyslu pristupu k ruznym moznostem podstaty, priciny, typu, a v neposledni rade i mista poruchy jak to jiz naznacil pan Hudec.

Petr Matuška:
Pokud poteče vodičem 1A, úbytek napětí na tomto vodiči není nijak zásadní problém

Aby přes tělo obsluhy protekl 1A, to znamená na tutti tvrdý průraz  fáze na kostru spotřebiče.

protože se uvažuje pro měření unikajícího proudu smluvní impedance těla 2kΩ, při napětí proti zemi 230V to vychází na proud 115mA. Samozřejmě po průrazu kůže by ten proud teoreticky mohl protéct, protože vnitřní impedance těla je malá. A takový proud asi vybaví i nepříliš udržovaný chránič.

i proto že zaměstnavatel zodpovídá za bezpečnost zaměstnanců na pracovišti a jak jinak dokázat že to opravdu dělá, než pravidelným revidováním spotřebičů a tedy předcházením okamžiku kdy se sejde jedna nebo i více poruch

Jako největší problém revizí spotřebičů vidím rutinérství a provozní slepotu. Pokud kontrolujete několikrát za sebou tytéž spotřebiče a zařízení, už to děláte mechanicky a hlavně prohlídka ztrácí účinnost. jediné, co zůstane objektivní, jsou změřené hodnoty, protože měřák je kalibrovaný. Ale izolační odpor je u elektronických zařízení diskutabilní a měření dotykového a unikajícího proudu se  dá dělat špatně, bez pochopení metody. Takže zůstává jakž takž objektivní odpor ochranného vodiče.

Jan Franěk:
Citace: Javorsky  08.02.2019, 09:20

Mozna byste mel alespon na ten okamzik :-).
Ted myslim ve smyslu pristupu k ruznym moznostem podstaty, priciny, typu, a v neposledni rade i mista poruchy jak to jiz naznacil pan Hudec.

Aby bylo jasno. Dobře vím a klidně přiznám, že jedna i dvě závady nemusí nutně znamenat požár, úraz, nebo smrt uživatele. Ve hře bývá i mnoho dalších "drobností" které o výsledku nakonec rozhodují.

Ovšem jako RT nemohu přehlížet ani tu první závadu. Musím prostě včas odhalit všechna možná rizika, přesahující přijatelnou hladinu, což je určeno nějakou "dohodou",  přetvořenou v normy. I proto ani na okamžik nepochybuji o tom, že jde o nebezpečný stav. Ano, někdo to může provozovat klidně i měsíce aniž by se mu něco stalo. Na druhou stranu půjde si někdo hned po koupání uvařit čaj, nebo kafe a opře se ještě dost mokrý o sporák a sáhne na vadnou konvici. Moc šancí mu nedávám. Protože jsem schopen ovlivnit a to ještě dost omezeně pouze to že vyřadím potenciálně nebezpečný spotřebič, musím takto učinit. I proto že nemužů ovlivnit ani odhadnout souhrn všech dalších skutečností které v sérii s tou poruchou povedou k úrazu. Dost inspirativní jsou v tomto směru dokumenty o tom co vedlo k požáru lanovky v horách, v tunelu pod alpami, nebo k pádu některých letadel. Velmi často to jsou drobná ppřehlédnutí, opomenutí, špatně zpracovaný technoogický postup kontrol a podobně. Vzpomeňme pád lávky v troji, nebo mostu v Janově. Stav byl dlouho přehlížen a "tolerován",  což vedlo k úmrtí a úrazům mnoha lidí. A přitom stačilo "mít koule" na to říci jasné NE dalšímu používání. Ale převážilo to že není jiný most, bylo by to drahé, ......  :'(  Stejně jako v případě nedávného úmrtí dělníka v automobilce.  :(

Příspěvky kolegy Hudce chápu spíš jako upozornění na to že mnoho "rychlokvašek RT" strojově měří a neví co a často ani jak. Tedy neví jakou metodu zvolit v konkrétním případě a jak správně vyhodnotit naměřené hodnoty, nebo zjištěné skutečnosti. Zákazník má papír a spokejnost vládne vesmírem i když ta revize nemá žádnou vypovídající hodnotu. Ale bylo to levné. Bohužel i to je realita okolo nás a nedělám si o tom žádné iluze. Není mi 20let.  ;)  to ovšem neznamená že se na to jen koukám a chovám se stejně.

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  07.02.2019, 23:56

...
Jaký závěr revize bys bys u takové vrtačky napsal?
...

Ono spíše jde o to to jak to seriozně změřit...

Podle "staré" normy se měřila základní izolace a přídavná.
Podle aktuálně platné normy se to měří jako celek. Takže něco naměřím a pokud se vejdu do 7 Mega, neřeším kolik z toho je základní a kolik přídavná...
Jistá řada vrtaček NAREX měla přídavnou izolaci mimo jiné na převodovém kole. A to se dalo mechanicky zničit a byly úpravy, které to sice mechanicky opravily, ale pak to bylo jen na základní izolaci.
A také jsem měl v ruce vrtačku, kde izolační odpor i dotykový proud byl s rezervou OK, a po zahřátí se to zhoršilo...
Pak tu mám "ruskou mašinu",  odpracovala toho dost, ale když jsem ji čistil, nenašel jsem nic, co by mě přesvědčilo, že to je přídavná izolace. 

Ale vrtačka je z jistého hlediska "jednoduchá věc"...
Co třeba takový kávovar?
Běžně obsahuje různé konstrukční díly z pokoveného plastu, které nikam spojené nejsou. Ale opravdu nic z toho nemá být spojeno s ochranným vodičem?
A u některých modelů je problém najít něco, proti čemu ověřit parametry ochranného vodiče.
A protože jsou tam jisté části, které se připojují jen při jistých činnostech přístroje, pro zodpovědné změření je třeba měřit unikající proud po celou fázi přípravy kávy, ve všech režimech a v ideálním případě i s "přehozeným" L a N vodičem... 
Dáte si kávičku připravenou v rámci provádění revize kávovaru? :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana