Jaké bylo značení vodičů do roku 1950 s textilní izolací?

<< < (2/3) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Taky jsem se probojoval do původní instalace asi z roku 25. Izolace rozpadlý hadr. Vodiče měď, průřez tak 0,8. Nějaký povlak. Světelný obvod.

Jiří_Hrubý:
Poměděné železo se v dobách nedostatku používalo mimo instalací běžně i na telegrafní dráty.
Dnes se s ním šidí koaxiály, nebo se z toho vcelku smysluplně vyrábí trasovací vodiče (viz např. Copperhead).

Rozvodak:
Je k nevíře, jak dokáže instalace 80 a víc let stará instalace fungovat do dnes s minimální údržbou.

František Janeček:
Citace: František Šohajda  29.01.2019, 19:25

Vidím v seznamu pouze Cu a Al vodiče....
Ale sem tam vidím v zásuvkách a světlech,rozvaděčích vodiče opředené látkou v gumě ,  ale není to měď...
Je to takové tvrdé (tipnul bych si na nějakou slitinu),asi poměděné (nebo bylo, když to vyrobili)...
Stavby někdy  koncem II.války nebo do 50. roku minulého století?

Ty hadráky se jmenovaly ANG v hliníku a NG v mědi.To N značilo napouštěné opletení a G gumovou izolaci na vodiči.Měď byla pocínovaná, protože vlivem síry použité v gumě černala na povrchu.Jako vodič se možná někdy používala nějaká náhražka v době nouze ale já jsem se setkal jen se ztvrdlou mědí, jestli to tedy nebyla nějaká slitina.Je fakt, že ty průřezy se používaly menší ale na druhou stranu pantáta měl na dvoře osvětlení 15W žárovkou a největší žrout a vymoženost byla žehlička nebo vařič 600W. :)

Rozvodak:
Citace: František Janeček  29.01.2019, 21:41

Ty hadráky se jmenovaly ANG v hliníku a NG v mědi.To N značilo napouštěné opletení a G gumovou izolaci na vodiči.Měď byla pocínovaná, protože vlivem síry použité v gumě černala na povrchu.Jako vodič se možná někdy používala nějaká náhražka v době nouze ale já jsem se setkal jen se ztvrdlou mědí, jestli to tedy nebyla nějaká slitina.Je fakt, že ty průřezy se používaly menší ale na druhou stranu pantáta měl na dvoře osvětlení 15W žárovkou a největší žrout a vymoženost byla žehlička nebo vařič 600W. :)

Nutno podotknout že spousta těhle instalací měla odjištěný přívod 25A pojistkou (v lepším případě jednopólově) a průřez <4mm2.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana