Mohu k záložnímu zdroji zapojit delší prodlužku - cca 20 metrů?

<< < (3/3)

Rozvodak:
Citace: Peter Munka  25.01.2019, 00:02

Nebezpecie vzniku poziaru je rovnake - ak pokladame za zdroj zapalenia UPS. Vacsie je len riziko sirenia poziaru do okolia, mnozstvo lahko horlaveho materialu v okoli a cas, kym si to niekto vsimne.
Sam povazujem UPS mimo kontrolu vzhladom na Pb akumulator s moznym vyvojom H2 + O2 za riziko.
Za najvacsie rizko v bytoch ale povazujem 50 rocne neudrziavane TN-C v hliniku, skoro kazdy dochodca nad 70 rokov zije v niecom takom.

TNC v hliníku sice stojí za pendrek, ale největší problém je že obyvatelé těchto bytů zanedbává preventivní údržbu. Kolikrát jsou někde zahořelé vodiče, vymlácené zásuvky a oku odborníka skrytý kutilské zásahy.

Nedávno jsem viděl instalaci v BD kde bytové družstvo stavělo svépomocně... Chuťovky jako vypínání nulou, nebo připojená fáze na kostru - NO stress, měli to tam 50 let.

Jiří Schwarz:
Citace: Rozvodak  25.01.2019, 11:24

... Chuťovky jako vypínání nulou...

Taky jsem zažil skvělou bytovku, z krabičky AYKYlo k vypínači a odtud ke světlu, u vypínače se jeden náhodně vybraný vodič střihnul zapojil přes vypínač, druhým obkroužili krabičku.
Někde vypínaný L ale někde PEN
A mračili se na mě, když jsem odmítl tam něco opravovat, aby pak někdy někdo na mě nehodil vinu za průserovost okruhu, kterého jsem se ani nedotkl  (zle)

Martin Kurka:
Vrátíme-li se k oné UPS na půdě, kde je v zimě pod nulou a v létě přes 50°C, pro toto prostředí není běžná UPS určena. První orosení při cyklování teplot kolem rosného bodu ji zabije a vyzkratuje. A bude jen otázka kvality jištění a umístění okolních hořlavých hmot, co bude dál, jestli modré jiskřičky v UPS nepřejdou v modré blikající majáky hasičů.

Jan Franěk:
Citace: Martin Kurka  25.01.2019, 20:40

Vrátíme-li se k oné UPS na půdě, ........

Máš pravdu. Osobně jsem zmínil pouze vysokou teplotu, ale je potřeba pročíst návod výrobce, kde je stanovené teplotní rozpětí ve kterém je garantovám bezpečný a bezporuchový provoz. Například hodnoty 5-50C° se na půdě dají lehko překročit oběma směry.
Dále to může být i krytí, kdy běžná UPSka nebude splňovat odolnost vůči prachu i možné vzdušné vlhkosti. Takový nasátý prach může být ve spojení s kondenzátem, o kterém jsi psal, rychlou cestou do křemíkového nebe. Zrovna tak prach v době léta, spolu s vysokou teplotou kdy prach bude prvkem omezujícím možnost potřebného chlazení UPS, znamená vysoké riziko vzniku požáru.

Dosti důvodů o tom ještě hodně přemýšlet a to ani nevíme čím vším jsem u konkrétního výrobku ještě výrobcem omezeni.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana