Jeden „drát“ by stačil pro celou ČR?

(1/4) > >>

Radek Luža:
Doplnili by jste nějaké klady nebo zápory?

Jeden „drát“ by stačil pro celou ČR. Nové elektrické vedení láme rekordy
Provozovatel čínské přenosové sítě spustil nejvýkonnější a nejdelší vedení světa. Putuje jím elektřina o napětí více než milionu voltů a je jí dost na to, aby pokryla spotřebu celé České republiky i v největších špičkách.
Trvalý zdroj
nebo
Zdroj

Pavel Tater:
No vse ma sve plusy i minusy... Ekonomicky na delsi vzdalenosti "tahani" jen 2 dratu je  vyhodnejsi (mene "dratu",  stozary...).

ALE...

... je to technologicjky narocnejsi, nejsem si moc jist zivotnosti ridicich systemu v AC/DC DC/AC stanicich... Jak je dnes modou v ramcu uspor vse je projektovano bez velkych rezerv, zivotnost zdroju i jinych komponent v ridicich boxech (teplo x elektrolyty ve zdrojich a podobne... ) bych asi radsi nekomentoval.. .
Odruseni taky neni uplne optimalni (jako radioamater bych je nejradeji vykostil...)

Snad me nikdo neukamenuje, ze jsem zpatecnik a podobne. Ale s timto systemem mam zkusenosti... At jiz Siemens HVDC (tyristorovy) nebo HVDC+ (IBGT).

Jiří Kubík:
Jedním drátem?
Že by mínus zemí? :)

Já tam tedy ty dráty vidím dva.

Autor se měl více zaměřit na provedení usměrňovačů a měničů, než
ohromovat velikostí průchodek.

Jirka Š. Svejkovský:
Titulek ignorujte, nepsal ho autor. Článek považuju za velmi dobrý. Projel jsem i zahraniční zdroje a vypadá to velmi dobře.

Jiří Kubík:
Zajímavé to je.
Ale autor by mohl používat aspoň termín transformační a ne  transformátoro vé stanice.
Transformátor by tam, jako u běžného zvn  určitě  nefungoval.
A mohl se trochu rozepsat, jak to napětí vyrobí, jak vypadá vedení (vodiče se odpuzují)
a co se s tím provádí na konci než se to pustí Číňanům do domu.

:)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana