Může vzniknout přepětí v domácnosti pouhým nahozením proudového chrániče??
Milan Hudec:
Citace: Tomáš Žabka 20.01.2019, 14:06
Tak jak už psali kolegové, problém na 99% souvisí z odpínáním a připínáním N na proudovém chrániči. Bohužel mám s tím i osobní zkušenost jednou mě to stalo asi 4ks napájecích zdrojů a podruhé varnou desku. Poprvé to byla moje blbost, telefon uprostřed zapojování rozvaděče, modrej drát mi skočil ke svorce, já po 10min zapomněl na to, že jsem ho nepřipojil a podruhé proudový chránič nepřipojil N při nahození. Bohužel pokud ho demontujete a pošlete na reklamaci oni ho rozeberou najdou v něm suť, tak máte smůlu. V opačném případě zaplatí škodu.
Pane kolego, vy jste normálně optimista (dance)
Moje zkušenosti s reklamací jsou zcela opačné, jeden výrobce z východní moravy chtěl dokonce cosi jako z události udělat zkušební případ pro odladění svých chyb (zle)
Na to fakt nemám náladu ani čas.
Jediná cesta je používat kvalitní značky a naddimenzovaný návrh řešení typu instaluj a zapomeň ( u chrániče samozřejmě s pravidelnou zkouškou tlačítkem).
Chránič je srdíčkem bezpečnosti celého systému a některým výrobcům by mělo být úředně zakázáno produkovat typ bezpečnostního komponentu který zjevně nedávají (zle)
Např.zámky jsou řazeny do tříd bezpečnosti, přičemž v té nejvyšší někteří výrobci nefigurují, obdobné dělení by chráničům slušelo také.
Peter Munka:
Za predpokladu spravneho istenia vzhladom na prierezov vodicov, merania casu vypnutia chranica a impedancie slucky, dostalo by toto riesenie kladnu revizu ?
Druha otazka - napisali by ste do zavad alebo odporucani prerobenie na jednofazove chranice a ineho vyrobcu chranica, aj ked ma aj tento CE a suvisiace papiere ?
Tomáš Žabka:
Tak nějak s uplynutím času a nabýváním osobních zkušeností, čím dál tím více se začínám přiklánět k variantě použití 1f chráničů (v bytové a domovní instalaci). Do teď stále projektu 3f chránič a za nej 7 obvodů 1x3f a 6x1f (vrámci optimalizace ceny).
V standardní domovní instalaci mě napadá jen málo aplikací, kde je nutné použití 3f chrániče. Když vemu 3f aplikace ve standardních domovních aplikacích, tak to může být, varná deska, bojler, zásuvky 3f, tepelné čerpadlo, elektrokotel, průtokový ohřívač, čerpadlo(a). Podle normy v podstatě musí být chránič jen na zásuvky 3f 16A.
Je otázka jestli pohodlnost projektanta (ať žije kopírování) stojí za riziko, že někdy může selhat připnutí N pólu u 3f RCD. Laik netuší co mu hrozí a u projektantů nepanuje jednotný názor co je lepší a co horší, standardní projekt počítá s tím, že zařízení funguje podle dokumentace a ne, že pokrývám průsery "co kdyby".
Tomáš Žabka:
Citace: Milan Hudec 21.01.2019, 08:24
Pane kolego, vy jste normálně optimista (dance)
Moje zkušenosti s reklamací jsou zcela opačné, ....
Bohužel zkušenosti se zaplacení škod nemám. Jen mi to tvrdili když jsem jim volal, vždy jsem patřil do skupiny, že v chrániči našli to "co tam nepatří". :(
Peter Munka:
V drevostavbe, kde je ocakavany chranic 100 / 300 mA kvoli poziaru, je predpokladam jedina sanca spoliehat sa na spolahlivu funkcnost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana