Může vzniknout přepětí v domácnosti pouhým nahozením proudového chrániče??

(1/5) > >>

Ludvík Brym:
Bydlím v 2.patrovém domě přičemž obě patra mají svůj rozvaděč a svuj proudový chránič. Dole 40A, nahoře 25A a tento je (trochu nešťastně) zařazen až za spodní chranič 40A.  Elektroinstalace v horním patře je nová. Vše bylo a je v průběhu roku a půl zcela funkční, světla, spotřebiče, zásuvky s nejrůznějšími kombinacemi zapojení spoteřbičů atp. Běžný provoz domácnosti zkrátka zcela v pořádku.
Nicméně již 2x nastal následující problém - při vypnutí fíčka a jeho opětovném nahození došlo k poškození spotřebičů - pravděpodobně vznikem přepětí. V prvém případě odešla nabíječka na telefon jenž byla v zásuvce a silová část jednoho termostatu. Další dva termostaty a TV "zasmrděly" ale naštěstí přežily. Vzhledem k tomu, že se tento případ udál na konci bouřky přičítal jsem to právě na vrub bouřky a předčasnému nahození fíčka. (ale podivoval jsem se, že ve spodním patře se nic nestalo).  Druhý případ nastal za normálních okolností a došlo k poškození indukce a trouby. TV, reciever atd. které jsem po předchozí zkušenosti měl zapojené do prodloužení s přepěťvoou ochranou přežily a přepěťová ochrana byla "vyhozená". Žadný jistič nebyl vyhozený a proto předpokládám, že jde o nějaké přepětí.  Mám vyzkoušeno, že pokud vypnu všechny jističe, nahodím fíčko a následně zapnu postupně všechny jističe vše je bez problémů a nic se neděje. Jakmile však nahazuji fíčko a všechny jističe jsou zapnuté dochází k tomuto problému. Netušíte v čem může být chyba, případně má smysl použít přepěťovou ochranu?

Jirka Š. Svejkovský:
Ten chránič je čtyřpólový? Jak má zapojen vodič N?

Jiří Schwarz:
Kdyby proudový chránič odpojoval N dříve než L nebo kdyby N spínal později než L, není možné popsaný problém vyloučit.
Už jsem se s podobným problémem setkal (rychle jsme K**** vytrhli z rozvaděče)
Oo záleží i na zapojení, jak naznačil kolega.
Nebyla by fotka (se sejmutým krytem rozvaděče)?

Ludvík Brym:
Proudový chránič je 4pól OEZ 25A-4-100. Tak jak tak ho musím vyměnit za 30mA. Přívod je odspodu (2.4.6),  vývod (1.3.5) do lišt k jističům, N a zem do svorkovnice. viz foto.

Jan Alin:
Setkal jsem se několikrát s tím, že špatně spínal N kontakt na chrániči, to by odpovídalo popsané situaci.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana