Jak je zajištěna polarita vodičů u stolní lampy?
Václav Třetí:
Citace: Rolf K 16.01.2019, 14:35
No ale to by znamenalo, že když zapojím třeba vrtačku tím druhým způsobem, tak se bude točit obráceně ne? :-) A to ani nemluvím o všech nabíječkách na mobilní telefony, kde by to taky nemělo být jedno
Myslíte si snad, že vám hrozí, že budete držet v ruce fázi, pokud vezmete do ruky právě nabíjený telefon? Vše co je spojeno se sítí je v části nabíječky spolehlivě odděleno od výstupu na telefon a ten je u dnešních malých, lehkých nabíječek oddělen malým feritovým trnsformátorke m, takže spojení s jakýmkoliv pólem sítě není možné. Nebezpečí hrozí u nabíječek, které jsou poškozené nebo amatérsky opravované.
Klasická vrtačka má tzv. universální motorek a ten se bude točit vždy správným směrem a to nejen na střídavý proud, ale i na obě polarity proudu stejnosměrného . Opačně se může točit pouze po zásahu do vnitřního zapojení.
Jirka Š. Svejkovský:
U těch nabíječek je drobné riziko. Strana nn je se stranou mn spojena kondenzátorem. Asi kvůli EMC. Pokud ten kondík selže, máte fázi na konektoru a poznáte to až v okamžiku, kdy ho vezmete do ruky. Takže pokud není kondík správně odolný přepětí, ale je to aliexpress, dal bych si pozor.
Juraj Rojko:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 16.01.2019, 19:28
U těch nabíječek je drobné riziko. Strana nn je se stranou mn spojena kondenzátorem. ..
A jste si tím jistý? Přijde mi to velmi nepravděpodobn é, takže jsem kvůli vašemu tvrzení zničil dvě nabíječky co jsem náhodně vytáhl ze stolu ani v jedné jsem nic takového nenašel. Další už rozlouskávat nebudu, teď je řada na vás. :D
Edit: Tak jsem našel ještě jeden rozebíratelný a je to samé. Důsledné oddělení obou částí, žádný kondenzátor.
Fuk Tomáš:
Je to složitější. V některých ten kondenzátor je (v některých dokonce snad i X2), v některých je jen namalovaný ale neosazený (takovou jsem nedávno kuchal) a v některých se o něm ani neuvažovalo. Čím miniaturnější, tím zřetelnější tendence v tomto směru.
Václav Třetí:
S tím odrušováním a vyrovnáváním špičkových napětí je to trochu složitější.
Běžně se používají odrušovcí kondenzátory dvou typů.
Typ označovaný X2
je určen k odrušení pracovních vodičů, v zařízeních pro Evropu má vždy zřetelné označení 275V~ X2 a hodnoty se většinou pohybují mezi 100 a 470nF. Pokud by hrozilo, že by se zbytkový náboj po vypnutí ze sítě mohl dostat na kolíky vidlice, bývá přemostěn vybíjecím odporem 1 až 2MOhmy. Jeho vlastnosti by měly zaručit dlouhodobý bezporuchový provoz se síťovým napětím 220 až 240V. Dnešní typy se vyznačují dobrou životností, staré typy občas odcházely v doprovodu pyrotechnickýc h efektů a tvrdých zkratů.
Typ označovaný Y
je určen k vyšší úrovni odrušení. Používá se v hodnotách 1. 2, (2.5) a 5nF a označení Y bývá v kroužku. Tyto kondenzátory bývají použity obvykle dva, z každého pracovního vodiče jeden a jejich spojený střed bývá zapojen na kostru zařízení, která je spojena s PE a nebo na kostru motorků vysavačů a vrtaček ve dvojité izolaci, ovšem obsluze běžně nedostupné, takže žádné nebezpečí nehrozí. Tyto kondenzátory jsou vyráběny s velkou pečlivostí a jsou také proti typům X2 několikanásobn ě větší (s přihlédnutím ke kapacitě). Na střed těchto dvou kondenzátorů bývá také připojen vodič PE u síťových zdrojů notebooků, což se mnozí diví, že vlastně nikam nevede.
U malých zdrojů - nabíječek telefonů a podobných zařízení, nebývají tyto kondenzátory použity obvykle vůbec, zřejmě se uvažuje, že u velmi malých výkonů je úroveň rušení nízká. K omezení napěťových špiček může být použita sériová kombinace uhlíkových odpůrků v celkové hodnotě kolem 5MOhmů, nebývá to však běžné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana