Jaké jsou výjimky pro výrobu rozvaděčů, které nejsou určeny pro obsluhu laiky?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroš Jan 16.01.2019, 12:57
Jiří,tazatel uvádí,fabriku, né domácnosti. ::)
Aha, já četl v nadpisu "které jsou ...".
Radim Strycharski:
Vůbec není na místě se nad otázkou tazatele nějak pohoršovat. Skutečně dříve platilo, že v prostoru řízeném nějakým provozním řádem nebo MPBP a zajištěním kvalifikace všech osob alespoň podle § 4 vyhl. 50/1978 Sb. se nemusely splnit tehdy platné požadavky typových a kusových zkoušek podle dobové normy ČSN EN 60439-1. To už dnes ale neplatí, dnes se provádí ověření návrhu a kusové ověření podle ČSN EN 61439 ed. 2 bez ohledu na to, jestli je rozvaděč v "neřízeném" prostoru nebo v prostoru přístupném pouze kvalifikovaným pracovníkům. Co se týče oprávnění k výrobě rozvaděčů, tak nic takového není potřeba a asi ho ani nikdo nevydává.
Milan Karvánek:
Citace: Radim Cienciala 16.01.2019, 11:30
Pane Karvánek, já jsem taky začal jako revizní technik aniž bych měl možnost rok pozorovat při práci jiného RT. A proto otázkám Dana rozumím. By mě zajímalo kdo vám jako zaměstanci platil to "motaní se kolem RT při práci"
No byl jsem normálně v zaměstnaneckém poměru a se starším kolegou jsme odváděli dohromady pro podnik úměrně více práce než kdyby byl sám (neříkám jako za dva), přepisoval jsem poznámky do zpráv (tehdy ještě na stroji), samostatně měřil (když mě kolega dostatečně zaučil abych přesně věděl co vlastně dělám).... Myslím, že podniku se to ve finále vyplatilo. No jasně že dneska už je to jinačí, přeci lepší a lepší, že?
Ostatně už dlouho tvrdím, že současný stv v elektrotechnic e v České republice se dá pojmenovat jediným výrazem "systémová chyba" ;)
Nicméně každý elektrotechnik může na sobě pracovat, vzdělávat se, chodit na semináře, číst odbornou literaturu, před zkouškama si zaplatit kurz... pokud je OSVČ a pokud je zaměstnanec tam nemám už vůbec slitování, firmy mají peněz jako šlupek, jen se jim je nechce utrácet za vzdělávání zaměstnanců nebo zajištění technické úrovně vlastní firmy.
Karpík Daniel:
(poklona) všem za vaše reakce,
pane Karvánek (zák.22/89Sb).nyní tuším zák.22/1997, /změna březen 2016/ se zabývá výrobky uváděnými na trh. V §2 tohoto zákona se hned v bodu a) píše:
Výrobkem jakákoliv věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh jako nová nebo použitá.
Nejsem právník, ale dle tohoto zákona se tedy nejedná o výrobek, když ho pakneuvádím na trh? / rozvaděč vyrobený pro vlastní využití, který není určen k uvedení na trh /
Předpokládám, že to asi bude řešit jiný předpis. Jaký?
V NV 118/2016 Sb., se také definuje výrobek a řeší uvadění na trh, podobně zákon č.90/2016.
O nějakém uvádění na trh, ale vůbec nebyla řeč, protože na trh se nic neuvádí.
Ohledně přístupu k normám, tak ten od firmy mám, akorát v době dodazu, jsem díky změně licence byl na nějaký čas mimo přístup.
Praxi v oboru elektro jsem měl nějakých 17 let, než jsem si udělal zkoušky E2A, od navijárny motorů, přes poměrně složitou údřbu provozů, v několika sklárnách a dlouholetou zkušeností v rozsahu revizí E4. Ale při činostech spojených s údržbou a opravami provozu zrovna normy nestudujete a při rozšíření kvalifikace, to sice k užitku je,
ale lepšího revizáka to z vás neudělá.
Sice díky praxi v elektru snadněji rozpoznám, že daná věc odporuje předpisům, ale napasovat správnou formulaci na to, které přepisy a v jakém bodu jsou porušeny, to porušuje to už je věc praxe RT a jejich studiu. S tím při běžné praxi v oboru elektro nepřijdete do styku a mám s tím opravdu mnohdy problém.
A absolvování zkoušek na TIČRu, je jen první krůček, to z nikoho hotového revizáka nedělá... to je o neustálém učení.
Problém je v tom, že školící střediska často v součinosti s TIČR, z toho mají celkem dobrý obchod a tak jejich brány opouští spousta nových revizních techniků, kteří pak v praxi tápou, nebo jsou z nich střelci, které zajímá jen dobrý výdělek a podepíšou skoro cokoliv.
Ovšem to není věc jen těch nových RT, protože sám jsem se několikrát setkal se situací, kdy postarší RT v důchodovém věku / na tom věku opravdu nezáleží / sekal razítka na revize v hospodě u piva,/ například na bytové přípojky/, aniž by se byl na místě podívat. Podobně, probíhala i přezkoušení z vyhlášky 50/1978 sb. s komisí, kterou tvořil on, pár piv a potom někoho kdo mu to následně potvrdil, aby vše vypadalo, že proběhlo jak má.
Zde si dovolím tvrdit, že jsou to praktiky vžité právě z dob minulého režimu a rád bych věřil, že jsou na ústupu.... Čímž se opravdu nechci dotknout nikoho ze starších kolegů, a myslím, že to je věc všeobecně známá, která pobouří jen někoho kdo tak sám činí.
Žvak Petr:
Mám 37 let praxe a vím, že školení a následné zkoušky z vyhl. 50/78 pro § 6 takto někdy proběhly. Pokud jste ale dělal u podniku bytového hospodářství, tak jste toho umět moc nemusel. Normy SE KAŽDÝ ROK NEEDITOVALY, všechny domy byly skoro stejné, výtahy patřily jinam. Krásné roky :'(
Je zajímavé, že schodišťové automaty SA10 se montují dodnes, lidi si dávají do bytu krabice KO. Na střeše je to samé jako v 1976, akorát je dům zateplený. Na strojovně jsou antény operátora, pro kterého neplatí žádné ČSN, protože je z Bulharska nebo Rumunska.
V rozvaděčích někdy najdete místo protipožárních ucpávek někdy i noviny, kde se dočtete,
že včera odletěli dva psi na měsíc.
Dnes po každým výrobci vyžaduji kusovou zkoušku! (norm)
Výrobců přibývá a zákazníků jsi začínají vážit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana