Jaké jsou výjimky pro výrobu rozvaděčů, které nejsou určeny pro obsluhu laiky?

(1/8) > >>

Karpík Daniel:
Vím, že problematikou výroby nn rozvaděčů se zabývá soubor norem IEC 61439.
Momentálně čekám na online přístup k technickým normám, abych mohl předpis prostudovat, ale nevím, jestli řeší i výjimky k výrobě.

Jde mi o výjimky pro výrobu nn rozvaděčů, které nejsou určeny pro prodej na trhu, ale pro vnitřní použití ve firmě. Jejich obsluhu vykonávají osoby poučené, údržbu pracovníci znalí s vyšší kvalifikací.

Současný stav ve firmě je takový, že se tu různé nn rozvaděče montují, uvádějí do provozu, ale nemají, štítek, ověření návrhu, kusové ověření, výpočet oteplení atd.
Sice to tak být nemá, ale v praxi to asi bohužel nebude  úplná výjimka....
Předchozí revizní technik s tím neměl problém a prý pro zařízení do In-63A, pro potřeby firmy, žádné oprávnění k výrobě zapotřebí není... I kdyby tomu tak bylo, tak to určitě neřeší podmínky pro přezkoušení zařízení před uvedením do provozu atd.

V průmyslových revizích začínám a proto  (poklona)  za radu od zkušenějších kolegů a případné odkazy, kde problematiku nastudovat.  (poklona) , poradíte?

Milan Karvánek:
hmmm  :'( tak tohle mě vždycky rozlítostní. Firma, která má všechny možnosti, prostředky a aparát a zaměstnává dokonce kvalifikované elektrotechnik y léta nerespektuje platné normy a zákony a nikoho to netankuje ani revizního technika, který léta prováděl pravidelné revize.  :'(
No a dotaz vznese začínající kolega RT, který neví základní pravidla o výrobě rozvaděčů a uvádění výrobků na trh (zák.22/89Sb).  :'(
Já než jsem začal kariéru RT, jsem měl za sebou několik let montážní praxe a rok každodenního zácviku se starým RT, než jsem šel k prvním zkouškám u kterých jsem tenkrát i tak propadl. Holt staré hnusné časy komunistické totality... fuj jaké to bylo hnusné  (zle)

Radim Cienciala:

Pane Karvánek, já jsem taky začal jako revizní technik aniž bych měl možnost rok pozorovat při práci jiného RT. A proto otázkám Dana rozumím. By mě zajímalo kdo vám jako zaměstanci platil to "motaní se kolem RT při práci"

Zdeněk Friedrich:
Milane, máš pravdu, ale ze zkušenosti také musím poznamenat, že je dost RT, kteří to mastí od dob bolševika, jsou si i vědomi, že to nedělají správně, ale zase vzhledem k tomu, že je stále mizivé procento revizáků, kteří by byli za své výtvory někým popoháněni k zodpovědnosti a nedej bože,  že by jim někdo odebral osvědčení nebo oprávnění, v tom vesele pokračují (200-300 revizí za rok). Hlavně, že je hodně kšeftů a spokojených zákazníků, kteří obdrží ten potřebný papír.  
Těch pár RT, co se dostalo do tepláků za fiktivní revize na FVE, to nikoho nevyděsí.
Poctivý revizák je většinou nepřítel,  a pokud by se měl živit pouze revizemi, zhynul by hlady. Proto beru já a myslím, že i mnoho kolegů revize jenom jako doplňkovou činnost. (dance)

Zdeněk Friedrich:
Citace: Radim Cienciala  16.01.2019, 11:30

...By mě zajímalo kdo vám jako zaměstanci platil to "motaní se kolem RT při práci"

Za to, že mě někdo, něco naučí zadarmo jsem vždy vděčný a oceňuji, že za to nemusím platit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana