Je nutné/vhodné propojit uzemnění garáže s domem?

<< < (4/5) > >>

Jan P:
Už si to umím představit a chápu to.

Průřez 50mm2 doporučil pan Hudec, ale aspoň já to pochopil jako propoj PE mezi rozvaděči. Propoj základových zemničů je další věc (resp. spíše ta první věc) a ta bude nerezí 10mm2

Milan Hudec:
50 proto, že se jedná o základní průřez svorkovnice.
Tj.pokud propojím tímto průřezem dvě nepříliš vzdálené MET samozřejmě s použitím dvojitých kvalitních svorek atd.,  mohu se na výsledek dívat prakticky coby na jednu svorkovnici.
Neocenitelné např.u datovek a pod.kdy se v budoucnu objeví rack v garáži.
Při úvaze vyrovnávání bleskového proudu dům - garáž pak přímo ďábelsky vyčůrané, bo za investovanou tisícikorunu do vodiče ušetřím několik tisícovek za svodiče.
No vida i se to rýmuje (dance)

Jan P:
Dovolím si ještě otázku, která sice souvisí s uvedenou garáží, ale ne přímo s hromosvodem.
Chtěl bych mít možnost v budoucnu nainstalovat fotovoltaické panely na garáž. Nečekám projekt z hlavy nebo jaký kabel kde natáhnout, spíše prosím znalé o info, co a kde se pro tyto panely, připojení do sítě a podobně musí natáhnout, abych si připravil průchodky, chráničky atd.,  případně na co je třeba myslet nebo co je vhodné pouvažovat při stavbě garáže, kdy jde vše ještě poupravit.

Jirka Š. Svejkovský:
To všechno najdete v tom projektu.

Jan P:
To asi ano, ale pokud to uvedu upřímně, podle mne nemá smysl si nechat navrhovat konkrétní řešení od firmy, která má určitý produkt v současnosti, když realizace bude možná za 5, 10 let. Kromě možná vyhozené investice za projekt toho moc nezískám. Projektant, který dělá garáž, viz. text v tomto tématu chce konkrétní informace o konekrétním produktu.

Šlo mi opravdu pouze o informaci, typu průchodka 100 na střechu, průchodka 100 navíc přes základ a přivést k domovnímu rozvaděči, taky se hodí přidat to, či ono.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana