Je nutné/vhodné propojit uzemnění garáže s domem?
Jan P:
Situace je následující - rodinný dům 9x14m s hromosvodem, 4 svody do základového zemniče.
Nyní pokračujeme s garáží 5x10m vzdálenou cca. 10m od domu.
Podle projektu je nutné na garáži udělat stejný hromosvod jako u domu, to je ok. Nicméně nikdo mi není schopen jasně říct, zda je vhodné a nebo přímo nutné spojit uzemnění garáže s uzeměním domu, např. položit do výkopu vedle přívodního kabelu do garáže (v domovním rozvaděči je pouze vypínač pro garáž a vývod 5x4) zemnící pásek a tyto budouvy tak spojit.
Ze zúčastněných osob (projektant, elektrikář, revizák, ...) jeden říká nespojovat, dva říkají není nutné, ale pokud chceš ... Zatím neuvedu, kdo tvrdí co.
Co považujete vy, odborníci, za nejlepší variantu. Pokud spojit, tak mohu jedině na vývodu z betonu domu, v místě kde je svorka pro připojení hromosvodu.
Když jsme s projektantem předběžně probírali řešení, tak mi říkal, že se rozvaděč v garáži přizemní k zemniči garáže, tudíž nezapomenout vytáhnout pátý vývod
Nicméně když nad tím přemýšlím, rozvaděč v domě je také přizemněn, ale přívod z ulice máme 4x16, tudíž v rozvaděči je bod rozdělení PE a N. Do garáže však už půjde kabel 5x. Nemůže být nějaký problém s tím, že v případě nepropojení zemničů bude mezi oběma budovama společný pouze vodič PE o průřezu 4mm2, coby vodič spojený se zemí?
Berte to prosím jako laický dotaz, nerozvíjím žádné atomové úvahy.
Milan Hudec:
Rozhodně propojit.
Pokud se ovšem dodrží drobné niance zákonitostí tohoto způsobu řešení.
Jan Hájek:
Rozhodně propojit.
Zdeněk Friedrich:
Jak píší kolegové, rozhodně propojit, shodou okolností jsem na podzim dělal projekt pro novostavbu RD a dvougaráže s venkovním posezením a místností na zahradnické potřeby. RD a garáž vzdálené od sebe 4,5 m.
Pro názornost řešení uzemněnění přikládám výňatek z TZ, týkající se právě propojení uzemnění obou staveb.
Milan Hudec:
S tím izolovaným vodičem 35 to ovšem není pravé ořechové, pokud tedy není cca v polovině délky připojen k zemnímu drátu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana