Znáte svítidla napájená z PoE?
Milan Hudec:
Taktéž jsem nepojal k čemu to je dobré, mimo napájení nějakého orientačního světla....
Juraj Rojko:
Citace: Miroslav Minařík 09.12.2018, 16:43
Přínosy jsou zřejmé a logické.
A jaké jsou tedy ty přínosy? Já je nezpochybňuji, jen na žádné nemůžu přijít. Na rozdíl od nevýhod, které jsou zjevné a zásadní.
Miroslav Minařík:
Napájení osvětlení po UTP je malý fragment celého systému. Ten má srovnatelné funkce s jinými chytrými instalacemi. To jsem už psal. A proto neočekávám, že by po mne někdo chtěl abych zde popisoval detaily.
Třeba HW Group se na hw aplikace po ethernetu zaměřuje snad 15 roků.
Pro abstrakt uvedu příměr. Chytré instalace se sběrnicí o dvou vodičích 0,8 toho moc nenakrmí ...
Ivan Taraba:
O osvětlení Redwood jsem toho moc nenašel. Jestli jde o unifi, tak to má pěkně propracovaný systém správy WiFi AP, který používají miliony lidí po celém světě a jestli podobný bude i systém správy osvětlění, tak to nevypadá marně.
Podle mne jsou výhody zřejmé:
máte okamžitý přehled o všech svítidlech, zda jsou v pořádku, kolik odebírajímůžete jednotlivá svítidla ovládat centrálně i lokálněplynulé stmívání je samozřejmostíswitch automaticky odpojí poškozené svítidlopři výměně svítidla snadno vypojíte/zapojíte konektor bez nutnosti zhasínat celou chodbu či kancelářpokud máte nataženou strukturovanou kabeláž, nepotřebujete další kabely 230V či 24Vvýměnu svítidla zvládne IT oddělenísnadné zálohování
A nevýhody také:
vysoká cenaomezený sortiment svítidelv rozumné vzdálenosti nutnost místa pro switchke každému svítidlu samostatný kabelsvítidlo si na koleně neopravítemožnost napadení svítidel záškodníky
S účiností bych měl trochu problém. Už přítomnost ethernetového rozhraní znamená nějaký ten watt navíc, k tomu úbytky na kabelech a účinnost zdrojů. Nicméně pro LED se vždycky něco ztratí v napájecím zdroji a proti žárovkám to je pořád nádhera. Kabely CYKY 1,5 mm2 pro spotřebiče v jednotkách či desítkách W na 230V jsou zase zbytečně předimenzované .
Ještě bych uvítal (možná něco z toho existuje):
svítidlo s vestavěným pohybovým čidlemsamostatný světelný zdroj s UTP konektorem, něco jako žárovka, která má uprostřed patice konektor a jde namontovat do různých svítidelsvítidlo s připojitelným akumulátorem pro lokální zálohování, systém správy by sledoval stavy a kondici lokálních akumulátorůnastavení teploty světla (různé LED), takže ráno by svítilo svěží bílé světlo, večer uklidňující nažloutlé a přes den v tmavých koutech denní bílá
Vzhledem k tomu, že datový rozvaděč a rozvody ethernetu už se pomalu stávají součástí domácností, tak by to do budoucna nemuselo být omezeno jen na kancelářské budovy. Uvidíme.
A v zakouřených starých chodbách ministerstva zbytečných záležitostí dál zůstanou keramická kopyta se starými žárovkami či blikající nebo žhnoucí zářivky a vypínače s cedulkami "Nesviť zbytečně!".
Ivan Taraba:
Citace: Ivan Taraba 10.12.2018, 01:19
...samostatný světelný zdroj s UTP konektorem...
Pardon, s RJ45 konektorem :)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana