Čo spôsobuje takúto hodnotu unikajúceho prúdu na ochrannom pospájaní?
Ladislav Husár:
Ďakujem za názory, bol som zmerať prúd ešte raz a zobral som aj iný prístroj, výsledok je rovnaký, hodnota sa pohybovala od 1,7-2A. Skreslenie jeden prístroj vykazoval cca 14%, druhý rušenie v meraní nesignalizoval .
Meral som na pospájaní prívodnej trubky plynu do kondenzačného kotla, kde bola hodnota vysoká, a meral som aj na PEN vodiči pred elektromerom kde bola hodnota 0,6A, takže 3 násobná hodnota prúdu pretekala pospojovaním trubky plynu. Náhodou mi vstupná plynová drubka zo zeme vošla do kliešťaku a hodnota priamo na drubke plynu vykazovala hodnotu 2,12A. Plynové hodiny nie sú pripojené na HUS ani ich vstup ani výstup, čo by malo.
Myslíte, že hodnota ktorú som nameral na pospojovaní plynového potrubia je akým si tokom medzi HUS ktorá je pripojena na bleskozvod a Inštaláciou plynu v zemi keď tieto dva potenciály nie su priamo prepojené?
Keď sa vrátim k tomu ako som na to prišiel na začiatku, tak stlpová vrtačka mi ukazuje hodnotu cez vodič PE 18mA a keď ju odpojím od doplnkového pospájania ktoré je pripojené na HUS tak hodnota prúdu jej vodičom PE v prívodnom kábli zrazu klesne na 0,00...
Vlado Konrád:
Zmerajte vnútornú impedanciu siete a impedančné slučky v HDS a potom v HR- porovnajte . Naozaj to vyzerá na vysoký prechodový odpor na PEN vodiči. Vývod PEN z HDS máte medený pod FeZn príložkou a podľa skorodovaj skrutky aj blbo dotiahnutou. Ak potrubie bude mať nízky odpor , potečie vám väčšia časť vyrovnávacieho prúdu práve tade.
Jiří Kubík:
Už vám to tady bylo několikrát naznačeno.
Já to shrnu:
Prověřte stav PEN v kotli!!
Jiří Kubík:
Nutno podotknouti:
Doufám, že si jste vědom nebezpečí při rozpojování PEN i pospojení
v takto podezřelém stavu!
Jan Franěk:
Osobně v těchto případech dotáhnu například přímotop 2kW (případně více) a zkusmo jej zapojím do pár zásuvek s tím, že dál měřím tyto proudy. Pokud se proudy velmi znatelně mění, je problém v PEN na přívodu. Ať už na straně distributora (nejčastěji svod ze sloupu), nebo v el. měr. rozvaděči. Zůstává-li cca podobný, je chyba v nějakém zařízení zapojeném v síti. Jak už naznačili kolegové, nejčastěji v elektronických zdrojích, frekvenčních měničích, ale může jít i o problém na nějakém odporovém tělese, například v akumulačkách, bojleru a podobně.
V tomto případě bych hádal nedostatečný průřez PEN, vysoké hodnoty přizemnění na HUS a podobně. Proto si proud hledá snadnější cestu, kterou mu třeba v tomto případě nabízí plynové potrubí. Čekal bych i kombinaci více problémů najednou, protože se jedná o starou instalaci.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana