Čo spôsobuje takúto hodnotu unikajúceho prúdu na ochrannom pospájaní?
Rozmahel Vladimír:
V podstatě ano. Proto chtějí plynaři klemu na plynoměr.
To, že na rozpojených koncích není žádné napětí znamená to, že se pouze rozpojil jeden z mnoha paralelních spojů. Až při rozpojení toho posledního spoje by to napětí projevilo...
V minulosti jsem při měření PU430 rozpojil "tisíce" zkušebních svorek hromosvodu. Až jsem pořídil klešťák tak jsem byl varován zvukovým signálem. Svodem hromosvodu teklo 25A! Přiznám se, tento jsem nerozpojoval.. .
Rozmahel Vladimír:
Ještě k tomu potrubí ZP.
To potrubí bývá celokovové / dříve výhradně / a kov je důsledně izolován od země, izolace musí být vytažena až nad zem. V praxi to znamená, že je to celokovová propojka např. po celém areálu nebo i vesnici s malým počtem "kloudného uzemnění". Každý na to provede doma pospojování a ve výsledku se po tom potrubí může potulovat cokoliv.
Použít potrubí ZP jako vodiče pospojování je zakázáno, ale zahrnout ho do pospojování se musí...
Ve finále potom takové potrubí slouží jako proudovodná cesta.
Důkladné uzemnění tohoto kovu je provedeno u regulačky a potom náhodně někde dál tak, jak je např. uvedeno v dotazu...
Milan Hudec:
O tom dokonalém odizolování právě pochybuji....
ACEOF ACES:
U trubky osadit skříň, do ní dát asi 100metrů dlouhý vodič, ochranné pospojování přendat z trubky na jeden konec toho vodiče, druhý konec vodiče připojit na trubku. Smích
Citace: Ladislav Husár 03.12.2018, 18:29
...
Všetkvy vodiče som podoťahoval a meral som nasledovné..:
- vnútorný odpori siete v rozvádzači na vstupe a hodnoty boli 0,44/0,79/0,79
- meranie impedančnej slučky vo vstupnom rozvádzači na nožových poistkách a hodnoty boli 0,43/0,38/0,57
...
Podle mě jsou ty hodnoty v pasti.
Juraj Rojko:
Citace: Ladislav Husár 03.12.2018, 18:29
- odpojil som vodič ochranného pospájania cez ktorý mi merací prístroj ukazoval ten unikajúci prúd a s počudovaním som zistil, že som žiadne napätie nenameral, čomu som sám nejako neveril... Meral som to nezávisle dvomi meracími prístrojmi proste napatie medzi odpojeným vodičom pospájania a trubkou nebolo žiadne...
Na jakém rozsahu jste to měřil? Měřil jste AC i DC? Nějaké napětí tam určitě bude, jinak by tam netekl žádný proud, ale může být velmi malé. (Odpovídá úbytku na trubce, která nejspíš bude mít velký průřez a potažmo velmi malý odpor.) A pokud je to tím, že se někde vytvořil článek, jak píše pan Hudec, tak bude stejnosměrné a přístrojem přepnutým na AC ho nezměříte. Zjištění, zda jde o AC nebo DC, je velmi dobré vodítko pro další pátrání.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana