Jaký tvar pro lisování dutinek je nejlepší?
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 06.11.2018, 17:29
Právě u klecové svorky jističe nebo přípojnice bych tvrdil, že to vůbec jedno není a situace se bude dramaticky měnit poměrem kapacita svorky/průřez dutinky.
A? :-\
Co tedy doporučuješ?
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 06.11.2018, 18:40
A? :-\
Co tedy doporučuješ?
Pokud vezmu v úvahu běžnou klecovku jističe.
1 až cca 4mm drží dobře jelikož je dutinka s vodiči dosti tuhé těleso a u trapézového tj.mírně placatého tvaru obzvlášť.
4/6 až 16 je asi nejhorší, jelikož celek není již tak pevný, a zároveň nedosáhne až k okrajům svorky, takže se furt a furt placatí ....
25 ok. dosáhne k okrajům a je dále je tlačeno zpětně do třmenu.
Jan Franěk:
Osobně dost používám CYA 10, častěji 6 a 4 mm na prodrátování v rozvaděčích. Přiznávám že jsem o tom takto zatím jako ty nepřemýšlel, protože jsem prozatím nezaznamenal žádný problém s tímto řešením. Přiznávám že asi tyto dutinky utahuji silněji než je předepsáno výrobcem jističů a předpokládám že zvýšený "napnelismus" třmenové svorky bohatě vystačí na pomalé deformování (placatění) dutinky (které není nekonečné), stejně jako většina elektrikářů.
Jak jsem psal, za ty roky zatím žádný problém, proto v tom osobně ani nějaký zásadní problém nevidím. Tím rozhodně nesnižuji tvé znalosti a poznání, jen se dělím o svou osobní zkušenost. Přesto se na to teď díky tobě asi více zaměřím.
Milan Hudec:
K šroubovým bez třmenu.
Zde vidím coby nejdůležitější kvalitu dutinky/jejího materiálu.
Zatímco některé se dotahováním jen krásně deformují , levné se šroubkem provrtají.
Radek Červený:
Dlouhou dobu jsem používal trapézové kleště, poslední dobou jsem přešel na čtyřhran ze dvou důvodů.
1-trapézový tvar se občas dost blbě dostává do svorky, pokud je svorka tak akorát. Průřez v tomto tvaru není efektivně využitý.
2- při drátování rozvaděčů, kde používám nejběžněji průřezy od 0,75 do nějaké 6, mě stačí jedny kleště a nemusím stále hlídat čelisti, do které komůrky dutinku strkám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana