Jak chranit pred dlouhym provozem spotrebic, ktery ma pracovat kratce?
Jan Franěk:
Citace: Lubomir Losonsky 01.11.2018, 10:49
Problem je ze cerpadlo je ukryte v zbernej nadrzi a takmer ho nepocut.
Osobně to považuji spíš za výhodu, ale jak myslíte ;)
Citace: Milan Hudec 01.11.2018, 11:28
1x monitorovací relé proudu.
2x multifunkční časové relé
1x 3F stykač
Nic složitého.
Souhlasím, ale domnívám se že tato investice nic moc neřeší. Jen to že čerpadlo bude fungovat každých 10 minut a pak se zase zastaví po nějaké době chodu. Ucpaná trubka bude dál ucpaná, čerpadlo bude dál jen vířit bordel, jen v pravidelných cyklech, až do naplnění nádrže, kdy by to měl hladinový snímač vypnout. Pak tam stejně bude muset někdo přijít, problém vyřešit a znovu spustit. Dle mého názoru investice k ničemu.
Osobně bych chtěl spíš nápravu po dodavatelské firmě tak, aby nedocházelo k únikům při čerpání vody. Jakmile bude čerpadlo tlačit do protitlaku, vypadne na přetížení ochrana motoru a rozsvítí se kontrolka závady (zde bych instaloval i bzučák/zvonek/reflektor) k pořádné a jasné signalizaci závady. Navíc sám doma podobné čerpadlo mám a zatím jsem neregistroval žádný problém. Protože mám ale ovládací skříň zezadu domu, tedy mi je kontrolka také k ničemu, hodlám to doplnit o zvonek na DIN lištu, abych to v případě poruchy slyšel a mohl včas řešit.
Prostě za své peníze řešíte problém někoho jiného.
Honza Veselý:
Já bych na to šel ještě jinak:
Předpokládám že jde o čerpadlo splaškové, ne dešťové vody.
Přetížení (proudové nebo tepelné) čerpadla řeší jeho vlastní ochrany.
Pokud dojde k úplnému ucpání výtlačného potrubí, hladina v nádrži vystoupí nad stanovenou mez, takže další, havarijní hladinové čidlo, které odstaví čerpací systém a spustí například houkačku.
Dále si někam příhodně vyvést kontrolku "Chod čerpadla" a občas pohledem zkontrolovat jestli čerpadlo nepracuje nepřiměřeně dlouho.
Lubomir Losonsky:
Mozno som zabudol dodat informaciu, ze upchatie trasy sposobili na vymenicke, kde trasa kanalizacneho potrubia obce konci. Jednoducho trasu omylom zastavili a bolo. Mozno zamerne ak mali cisticku plnu a potrebovali odlahcit na vstupe. Takze cela obec tocila cerpadla ak bolo treba odcerpat jimky. Keby tie instalacie trubiek boli tesne aj pri vysokom tlaku tak ano cerpadlo by islo do skratu a zabrala by ochrana, tazko povedat ci urcite. Alebo by zhorelo. Ale takto sa netesnosti chovaju ako prepad. Dodavatel sa akosi distancuje od riesenia, lebo vraj zastavenie trasy nehrozi (aj ked sa stalo) takze som si tu spotrebu hradil sam.
Ale chcel som iba navrh ako to obvodovo riesit.
Nemusi to byt cerpadlo ale aj ine spotrebice, ktorym dlhsie vypnutie nevadi a usetri sa energia pri pripadnej poruche. Ale pre cerpadlo je to vhodna implementacia. Naplnenie jimky je otazka niekolkych dni, takze poruchu pocitam dovtedy odstrania.
Ale aspon viem, ze neexistuje na to jeden specialny prvok a treba to riesit viacerymi.
Dik
Lubo
ACEOF ACES:
Nedal by se v tomto případě použít stykač a spínací hodiny na DIN lištu?
Lubomir Losonsky:
Urcite ano ale to by vypinalo aj vtedy ked to vobec nie je treba. Standardne je spotrebic stale pripojeny na napajanie a spusta sa (cerpa) ked pride povel od hladinomera. Potrebne vypinanie zacne iba ak doslo k takej poruche, ktora spotrebic nuti aby bol zapnuty stale (cerpal nepretrzite) - aktivacne cidlo stale zapnute, vypinacie cidlo sa po spusteni nikdy neaktivuje, a pod.
B.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana