Podľa akej normy postupovať pri revízii staveniskového rozvádzača?

<< < (2/4) > >>

Jan Bocek:
Citace: Radim Strycharski  31.10.2018, 07:18

Toto je správně. Revize má smysl až po připojení.Je velice úsměvné, když přijde stavbyvedoucí a mává platnou revizí na rozvaděč a ještě znalecky dodá, že má ještě dost času do konce stanovené platnosti revize půl roku.

V podstatě má každé staveniště charakter PROVIZORKY. Proto je nutné elektrické zařízení stavby revidovat před  uvedením do provozu . Dále prokazatelně pravidelně kontrolovat... .a potom je nějaká "revize" a revizní lhůta spotřebičů, jako je prodloužení, kabelový bubínek a jiné komponenty elektrického zařízení v podstatě nezajímavé. Elektrické zařízení staveniště jako provizorní řešení se tyká celku na stavbě. Ano je to úsměvné, že je to v praxí jinak. Jenže soudní znalec ve znaleckém posudku pro pojišťovnu vidí spoustu porušení zákonů. A to je potom jiná realita.....

Javorsky:
Overeni parametru na pripojenem rozvadeci instalace staveniste neni overenim bezpecnosti jeho samotneho, a tudiz postupy na overeni docasne instalace zde nepatri.
Jedna se o vyrobek, a chcete-li overit bezpecnost rozvadece samotneho, je potreba provest novou kusovou zkousku podle jeho vyrobkove normy.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Javorsky  31.10.2018, 09:06

je potreba provest novou kusovou zkousku podle jeho vyrobkove normy.

A to prosím provedu jak? Musím o tom i vydat Záznam o kusové zkoušce?

Javorsky:
Nejaky ten rozvadec jste uz snad osadil :-)
Pisi sice novou, ale muže to byt zrovna tak i dalsi nebo doplnujici. Zalezi na prostredi, zvolenem rozsahu, stavu dokumentace a mnoha jiných.
Provedete to v souladu s prislusnou normou, ale to jsem jiz uvedl. Pokud dokumentace neni, muzete se rozhodnout pro overeni bezpecnosti vyrobku dle platnych predpisu, nebo rovnou rekonstrukci. Vytvaret zaznamy o sve kontrolni cinnosti je snad zrejme.
Nebo to snad opravdu delate úplne jinak?

Jirka Š. Svejkovský:
Žádný předpis mě nenutí opakovat kusovou zkoušku se vším všudy. Tu provede výrobce jenom jednou.

Já jenom provedu revizi instalace (rozvaděč musí být na místě a pod napětím),  při které ověřím pouze část parametrů.

Nebudu zkoumat oteplení, nebudu provádět zkoušku dielektrické pevnosti. Vzdušné vzdálenosti mě taky asi moc trápit nebudou. Zkoušku mechanické pevnosti krytu provádí zedníci sami a poměrně často.

Kouknu, jestli to není rozbitý, nemá to přechoďáky, chrániče chrání jak mají, nezapomnělo se to uzemnit a jestli je ochranný vodič schopen chránit a izolace izolovat.

Pak vystavím revizní zprávu.

Ano, dělám to úplně jinak.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana