Lze být OSVČ s paragrafem 5?
Tomáš Měcháček:
V květnu jsem dokončil vzdělání maturitou v oboru elektro. Nyní mám možnost jít pracovat externě pro firmu. Chci se zeptat zda mohu fakturovat firmě jako osvč, jestliže mám pouze paragraf 5. Stačí dohled nějakého zaměstnance (mistr elektra, pracovníci minimálně s par.7) nebo musím počkat minimálně na par.6-8?
Miroslav Minařík:
Asi když byste měl živnost na pomocné práce, proč ne?
Tomáš Měcháček:
A myslíte že by se mi to i takhle dalo počítat do praxe?
Jan Franěk:
Osobně bych se snažil domluvit s touto firmou na zaměstnaneckém poměru. Mnohem lépe by se pak prokazovala praxe v oboru.
Vím že praxi lze doložit i čestným prohášením, ale co nám o čestnosti konkrétního člověka pak říkají fakta, když někdo nemá smlouvu na elektropráce jako zaměstnanec, díky nedostatčné praxi nemá ani par.6, nebo 8 a tedy oficiálně tuto činnost nemůže vykonávat.
jako OSVČ. Tedy oficiálně vykonává jen pomocné stavební práce.
ALe to jen můj názor.
Miroslav Minařík:
Tak čistě toreticky ...
Nevidím problém, pokudby firma nebo živnostník, pro kterého pracoval vydal dobrozdání on pro něj. Pokud mu tak potvrdí praxi existující osoba znalá s vyšší kvalifikací, notabene známá TIČRu), pak je taková praxe důvěryhodnější, než čestné prohlášení žadatele. Ovšem i to stačí, protože u dalších přezkoušení budou brát na zřetel především znalosti, než praxi.
Nebo ještě jinak, pokud by měl třeba15 roků praxe a nedokázal vysvětlit princip proudového chrániče, má stejně smůlu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana