Jak klasifikovat spojení hromosvodu zedníkem?
Veselský:
Při zateplování domu došlo i k výměně vodiče nadzemní části hromosvodu, původní lano bylo nahrazeno vodičem ALMgSi. Prováděcí firmou jsem byl ujištěn, že to bude provádět "hromosvodář". Po příchodu z práce jsem zjistil, že to dělali přímo jeho zedníci, kteří původní vodič od zemniče uřízli cca 20 cm od země a provedli napojení s vodičem AlMgSi těmito spojkami. Původně byla samozřejmě zkušební svorka až nad ohraným úhelníkem. Je tohle provedení přípustné, nebo jakým způsobem provést nápravu, je možné vodič zpět přivařit? Jen dodávám, že odpor zemniče byl přeměřen před dvěma roky a byl 3 Ohmy.
Milan Hudec:
Lano musí být na přechodech země/ vzduch/ beton ošetřeno, jelikož to dost dobře nelze, tak se k tomuto nepoužívá.
Svorky, těžko soudit zdali mají patřičnou certifikaci, dali tedy dvě paralelně, což je šlechtí, leč problém neřeší.
Al vodič nad svorkou bude předpokládám asi ještě zazděn a pod.což také není dobře.
Pozinkovaný úhelník ve styku s Al vodičem chemicky dlouhodobě nic moc.
Ohyb Al vodiče je nadbytečný.
Dalo by se pokračovat do nekonečna, je to prostě celé špatně.
Jiří Schwarz:
Z jistého pohledu by se na dotaz dalo odpovědět asi v tom smyslu, že práce na elektrické zařízení osobou bez potřebné kvalifikace je něco jako jízda autem bez řidičáku...
Technickou stránku naznačil kolega, já bych snad dodal jen jedno - nejednou se stává, že "elektrozedník" provede spoj, který nemusí kvůli drobné korozi původních svodů mít dokonalou elektrickou vodivost a tam vzniká riziko zajiskření a od toho je jen krůček k zapálení...
Jirka Š. Svejkovský:
Práce hromozedníka se myslím pozná na první pohled.
Radek Červený:
A nač si stěžujete? To je ještě ta lepší prasárna. Vím o objektu, kde zedníci natáhli AlMgSi i do země na základovou zemnící pásku (zle)
Tímto samozřejmě neobhajuji dílo na obrázku. Tazatel má důvod zadržet část platby a vyžadovat dodání jak bezvadného stavu, tak i dokladové části.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana