Čím nahradit vadný starý jistič J1K63?
Jiří_Hrubý:
Já si nějak nevybavuju, které vydání PP krajské energetiky obsahovalo požadavek na PEN přes měření.
Na premixech byly běžně můstky, na asfaltkách byly můstky, na dřevě byly můstky.
Asi to byla jakási benevolence, nebo podivná zvyklost.
Významěji se to objevuje v "sudetech", ve vnitrozemí to snad téměř vymizelo.
František Šohajda:
Citace: Rozvodak 21.10.2018, 13:00
Podle elektroměru ČEZ zcela jistě :D
Když to vemu historicky, ano dříve byl všade průchozí PEN přes elektroměr. Ale tam kde se zřizoval dvojtarif, se osazoval PEN můstek (plombovatelný) na desce.
Je dost možné, že za deskama je pragovka kde se rozbočuje PEN a fáze k HDO...
U EON přesně jak píše kolega Rozvodak!!
Tam kde byl dvoutarif, tam byl vždy můstek z jednoho důvodu!!- Pro Kontakty HDO!
Spojovat více průměrů dříve byl problém!Proto můstek.
PEN přes elektroměr jsem poslední 7 let opravoval asi 5x ...vždy byly svorky PENu vyhořelé v elektroměru!
Jiří_Hrubý:
PRE a současný eOn, tam je to hojně. U těch ostatních se to objevuje méně.
Při tom přidávání můstku to ale spousta elektrikářů předělávala tak, že za deskou pouze rozstřihli jeden drát od hodin a zasmyčkovali ho na můstek. Když se dělaly rekonstrukce a dávalo se to do země, většinou jsem to přepojil. Největší problém byl a dosud je, že opět mnoho jedinců nepochopilo jak zapojit můstek.
Když dá hňup přívodní PEN na svorku pro uzemnění, je to obdobné jako nechat to probíhat přes měření.
Václav Třetí:
Původně se nulový můstek pro dvojsazbový elektroměr zapojoval tak, že po průchodu PEN přes elektroměr se vložil do vodiče nulový můstek a z něho byly vyvedeny dva vodiče CY 1,5 modré barvy pro napájení spínacích hodin a pro přepínač sazbování a vodič PEN odcházející do instalace objektu.
Ještě bych možná někde našel původní nakopírovaný obrázek tohoto zapojení od středočeské energetiky, který jsem dostal v době, kdy se měnilo zapojení sazbování z ovládání fází na ovládání nulovým vodičem, tedy na začátku 80. let. A světe div se, elektrikáři nebyli hňupové, protože zapojení přívodního PEN na kontakt za rozpojovacím můstkem bylo vyžadováno a na tomto obrázku velice zřetelně vyznačeno.
Jiří_Hrubý:
Sypu si popel na hlavu :'(
Dal jsem si domácí úkol to prostudovat.
Existovaly můstky, které měly u oné rozpojovací svorky "stromeček", ale 63A můstky měly všechny u té svorky P.
No a protože od začátku praxe je mi vtloukáno, že PEN se musí zapojit tak, aby na něm nebyl rozpojovací prvek a platí to i pro můstky a že klema je pro odpojení uzemnění, přičemž o existenci můstků se stromečkem vím a o problémech s volnou klemou taky, bral jsem to za hotovou věc...
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana