Může vést hromosvod i vzhůru?

<< < (4/7) > >>

Rozmahel Vladimír:
Voda opravdu nejde nosit vidlemi. Ale v případě zásahu tohoto nadzemního vedení bleskem, je výboj veden galvanickou cestou do země. Předpokládá se úder do hřebenového jímače. V okamžiku výboje je ve stejném časovém okamžiku celá nadzemní část jímacího vedení pod napětím a připojena k zemniči, který by měl tento výboj uzemnit. Myslím si, že obecně lze říci, že el.proud teče z místa nadbytku do místa nedostatku, což v tomto případě je zemnič, a svod k němu je galvanickou cestou nejmenšího odporu. Pokud bychom uvažovali, že z vedení na vikýřích dojde k přeskoku do objektu
/ toto vedení má stejný potenciál jako hřebenový jímač / tak potom stejný přeskok do objektu musíte předpokládat i z hřebenového jímače. Podobná situace může nastat u tyčového jímače, který je ukotven do krovu pod střechou a jímací vedení na něm je připojeno nad střechou.

Milan Karvánek:
TO: Rozmahel > Nemohu si pomoct, ale zdá se mi, že Vy jste další "chytrolín",  který místo aby při práci splnil požadavky uvedené v ČSN udělá práci "po svém" a potom teprve hledá v normách jak si to odůvodnit a "vejít se do předpisů".
Takový pracovní přístup neuznávám. Teprve když moje práce splňuje normou dané požadavky a je provedena v dobré řemeslné kvalitě, mohu začít teoretizovat o tom co by bylo a jak by bylo.
V uvedeném případě jsou "svody" k vikýřům v rozporu s ČSN 34 1330, zejména čl.61, ale i dalších.
Na sedlových střechách u rodinných domků se použije hřebenová soustava dle čl.39. (čl.136). Pokud by se vikýře nevešly do ochraného prostoru (čl.52) lze hřebenový jímač doplnit pomocnými jímači nebo dokonce jímací tyčí (čl.48) aby se vikýře do ochranného prostoru dostaly. Svody k zemničům mají být co nejlratší a mají bý přirozeným pokračováním jímacího vedení (čl.61). Svody se mají umísťovat v rozích budovy a co nejdále od dveří a oken (čl.62.)  :)

Rozmahel Vladimír:
Aby nedošlo k omylu ten hromosvod není moje dílo. Díky za citaci článků normy, tu normu mám a už jsem ji četl.

(ssur)

Je otázkou, jestli vůbec to vedení na vikýřích musí být a jestli se ty vikýře nevejdou do ochranného prostoru hřebenového jímače. Odsud se to nedá poznat. Myslím si, že to tam stvořitel udělal jako pomocné jímače, tam by bylo potom vhodné udělat jakési převýšení o 30cm. Nicméně si myslím že je to schopné funkce. Nechtěl jsem se vás nijak dotknout, jste totiž pěkný "(dabel)"

Už to nechám spát.   (poklona)

Zdenek Hejčl:
Milý pane Rozmahel vy byste opravdu chtěl ,  aby blesk při tom fofru co míří k zemi šel zpět nahoru? Ten bude ctít cestu nejkratší... to je dolů...komu není rady tomu opravdu není pomoci...

Vasil Ceral:
Navrhnul,provedl a zrevidoval.Vas il.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana