Aký kúpiť tester uzemnenia bez rozpojenia vodiča?
Jiří Schwarz:
Citace: Zdeněk Mazač 16.10.2018, 02:50
...Zerotest... a pak vodič připojený na N zapojit na PE a měřit impedanci smyčky, jinak dojde k vybavení FIčka.
...
Podle výrobce měří Zerotest tak krátkými špičkami, že je možné měřit za chráničem
Bohužel mám praktickou zkušenost, že v rozvaděči to v pohodě změřím, ale na stejném okruhu za stejným chráničem infotabule "na konci perónu" změřit nejde, chránič padá...
Jirka Š. Svejkovský:
Za chráničem měřím impedanci proudem do 10 mA. Na vyhodnocení splnění podmínky Zs<Uo/Ia to sice není, ale na ověření spojitosti (nejenom) ochranného vodiče to stačí ažaž.
Tomáš Žabka:
Něco ke klešťákům na uzemnění, kvuli jedné akci v zahraničí jsme do naší firmy koupili UNI-T UT275 a musím říct, že mi plně vyhovuje sice už se trošku rozjel, ale přesnost má stále skvělou máme ho cca 6 let.
Důležité je vědět, že kleštákem se měří jen odpor smyčky nikoli uzemnění. Vpodstatě nejlepší je při kontrole zda uzemňovací "přívody" jsou spojeny se "zemí" například máte soustrojí, které má mít čtyři zemnící body, tak si je oťukáte a všude by mělo být cca pod 1 Ohm odpor ocely ve smyčce. Pokud naměříte tři malé hodnoty pod 1 ohm a jednu v řádech jednotek (desítek) tak víte, že ten svod je jen zastrčenej v zemi, aby se neřeklo a je potřeba to dopojit. (osobní zkušenost). Já při tomto měření si sebou nosím ještě cca 5m 25mm2 izolované měděné lano s kleštěma a uzavírám si smyčku, je to dobrý hlavně v průmyslových halách.
Osobně se domnívám, že jediné přesné měření ochranného uzemnění je použití impedance smyčky, "ostrou fázi" to je jediné měření, které skutečně ukáže kolik má poruchová smyčka proti zemi. (porucha fáze na kostru, která je odpojená od kabelu, ale spojená se zemí). Vše ostatní je měření bodu, proti mnou vytvořenému bodu a pokud je to v objektu, kde se dělali základy nikdo nezaručí, že tam kde měřím je stejné složení půdy, jako tam, kde se něco "semele". (klasická zem má cca 100Ohm/m, ale hrubý štěrk, písek ... atd. je úplně něco jiného).
Radim Strycharski:
Citace: Ladislav Husár 14.10.2018, 16:20
Ideálne je aby sa dal odmerať odpor uzemnenia aj v krabici pre skušobné svorky, myslím, že nie každý prístroj má kliešte také, že sa do krabice kde je skušobná svorka zmestia...
Nechci vám nic vymlouvat, každý můžeme mít jiné priority, ale u výběru kleští by mě hlavně zajímalo, jak široce jsou použitelné a jak dlouho asi mohou vydržet (pokud je zrovna někde nezapomenu). Možnost obepnutí ve skříňce se svorkou dost limituje jiné možné kvality kleští. S těmito případy se nesetkávám často, a kdyby už to nastalo, tak bych to změřil jinak, jak by místní podmínky dovolily, třeba obepnutím svodu na střeše nebo bych svorku rozpojil a měřil impedancí. Spíš by mě zajímalo, jestli obepnu nejenom pásek FeZn 30x4, ale i pásek starší, který je širší. Nebo jestli naráz obepnu dva vodiče PEN vývodu z trafostanice 2 x AYKY 3x240+120. Nebo naráz dva vodiče FeZn pr. 10 mm. Nebo pro měření spojitosti mohu považovat za výhodu, když ty kleště umí generovat 1 A a ne jenom nějakých pár mA.
Citace: Tomáš Žabka 16.10.2018, 15:53
Osobně se domnívám, že jediné přesné měření ochranného uzemnění je použití impedance smyčky, "ostrou fázi" to je jediné měření, které skutečně ukáže kolik má poruchová smyčka proti zemi.
Souhlasím a taky tuto metodu nejraději používám. Ale jsou situace, kdy není k dispozici napájecí síť a pak už jsou jen dvě možnosti. Nebo musím změřit uzemnění sekčáku 22 kV na poli a tam už je jen jedna možnost. Chtěl bych jen upozornit, že ať už se měří klešťákem, nebo impedancí, tak v obou případech jde o stejný způsob vyhodnocování. Vždycky je to rovnice „x + y = naměřená hodnota“. My zjišťujeme x a přitom se předpokládá, že známe y. Jenomže y neznáme a jenom si myslíme, kolik asi je. Takže ve skutečnosti odpor uzemnění neměříme, ale jenom více nebo méně přesně odhadujeme.
Radim Strycharski:
Pokud naměříte tři malé hodnoty pod 1 ohm a jednu v řádech jednotek (desítek) tak víte, že ten svod je jen zastrčenej v zemi, aby se neřeklo a je potřeba to dopojit. (osobní zkušenost).
Přesně tak. Jenom je třeba být pořád ve střehu, protože vadný spoj může být od kleští vlevo nebo vpravo.
Já při tomto měření si sebou nosím ještě cca 5m 25mm2 izolované měděné lano s kleštěma a uzavírám si smyčku, je to dobrý hlavně v průmyslových halách.
Já také, ale proč tak tlusté? Nosím 2,5 mm2 krátké a dlouhé. Výborný je prodlužovák 33 metrů na bubnu od ILLKO. Hlavně proto, že je lehký a vodič naprosto dokonale ohebný. Není problém odpor odečíst, pokud na tom záleží.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana