Prečo signálna žiarovka podľa výrobcu nieje vhodná do domácnosti?
Martin_2020:
Kúpil som si signálnu žiarovku (do semafóra) ktorá je otrasuvzdorná, má dvojité vlákno a má 100W. Na obale je napísané: "Žiarovka pre signalizáciu. Nevhodná pre osvetlenie priestorov domácnosti."
Je na to aj nejaký iný dôvod, alebo to súvisí len s EU smernicou o zákaze "vlákien" v žiarovkách?
Jiří Schwarz:
Odpověděl jste si sám.
Z technického hlediska není důvod proč by mělo být použití takové žárovky doma problematické.
Ale je třeba podle vize EU tu elektrickou energii šetřit a klasické žárovky nepoužívat
třeba i proto, aby bylo dost energie pro výrobu ledové plochy v době, kdy mouchy chcípají horkem :-(
par.6:
Není jednoduší napsat na krabičku tato žárovka zvyšuje odběr elektrické energie ve vaší domácnosti? ;D
Jan Franěk:
A nebo to může být i technický problém. Pokud vím tak jsou tyto žárovky podžhavovány, z důvodu dlouhé výdrže, tedy velmi spolehlivého provozu. Tedy jejich světlo nemusí barevnou teplotou a intenzitou odpovídat hygienickým a technickým požadavkům na osvětlení místností pro bydlení.
Ale to se jen domnívám. Nikdy jsem to nezkoušel. Prostě bych si nekoupil domů něco, co není pro domácnost určeno, přesněji co mi k tomuto použití výrobce ani nedoporučuje. Nejsem testovací elektrikář. Na to nemám ani čas, ani peníze a nechci aby to odnášela moje rodina.
EU bych do toho asi moc netahal. Nemusí být nutně za vším světovým zlem
Jiří_Hrubý:
Asi pojistka výrobce, aby nebyl praštěn přes prsty. Používám OSRAM SIG1541, Ujm 235V, vzhledem k TS za rohem svítí při 242V krásně... Nicméně prodejce taktéž uvádí že není určena pro užití v domácnosti...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana