Mohu užít zásuvku s proudovým chráničem v síti TN-C?

<< < (7/9) > >>

Jan Franěk:
Citace: Rozvodak  25.08.2018, 21:00

Protože veřejně přiznám, že existuje řešení bez bourání,
ač je proti ČSN,

(doh) (doh)
Jasně. Spousta věcí funguje i jinak, než je určeno návodem výrobce. Pak je to ale otázka použití a především bezpečnosti. Ukažte mi jediný návod výrobce PCH, kde bude schéma zapojení bez PE vodiče.
Pak mi vysvětlete k čemu budete řešit na světla PCH, když budou ve dvojité izolaci? Když vlezu do světla, budu počítat s tím že je tam vodič PEN a ne N, už jen proto že se budu pohybovat v síti TN-C, půjde pravděpodobně o Al vodiče a barva bude jasně ukazovat na PEN vodič. Když budu třeba vyměňovat světlo za tř I, nemusím zjistit že je to za chráničem a je to průser.
Navíc stejně řešíte světla a pořád zůstává problém u zásuvek.

Porušení návodu výrobce, porušení platných (i kdysi platných) ČSN a navíc v prostorech koupelen kde je riziko úrazu mnohonásobně větší.

Ať se na to dívám z jakékoliv strany, vychází mi to jako nebezpečná hovadina. A proč to tedy dělat?

Toto se zpravidla řeší při rekonstrukci koupelny, nebo kuchyně. Nějak nevidím důvod k šetření pár tisícovek, když už investují desetitisíce, možná i statisíce do dalších oprav, obkladů, kuchyňských linek a podobně. Na takovou hru prostě nepřistupuji a nebudu strkat hlavu do oprátky kvůli tomu, aby jiný ušetřil ve své lenosti.

Rozvodak:
Citace: Jan Franěk  26.08.2018, 12:14

(doh) (doh)
Jasně. Spousta věcí funguje i jinak, než je určeno návodem výrobce. Pak je to ale otázka použití a především bezpečnosti. Ukažte mi jediný návod výrobce PCH, kde bude schéma zapojení bez PE vodiče.
Pak mi vysvětlete k čemu budete řešit na světla PCH, když budou ve dvojité izolaci? Když vlezu do světla, budu počítat s tím že je tam vodič PEN a ne N, už jen proto že se budu pohybovat v síti TN-C, půjde pravděpodobně o Al vodiče a barva bude jasně ukazovat na PEN vodič. Když budu třeba vyměňovat světlo za tř I, nemusím zjistit že je to za chráničem a je to průser.
Navíc stejně řešíte světla a pořád zůstává problém u zásuvek.

Porušení návodu výrobce, porušení platných (i kdysi platných) ČSN a navíc v prostorech koupelen kde je riziko úrazu mnohonásobně větší.

Ať se na to dívám z jakékoliv strany, vychází mi to jako nebezpečná hovadina. A proč to tedy dělat?

Toto se zpravidla řeší při rekonstrukci koupelny, nebo kuchyně. Nějak nevidím důvod k šetření pár tisícovek, když už investují desetitisíce, možná i statisíce do dalších oprav, obkladů, kuchyňských linek a podobně. Na takovou hru prostě nepřistupuji a nebudu strkat hlavu do oprátky kvůli tomu, aby jiný ušetřil ve své lenosti.

Však nepolemizuji nad správností onoho řešení, berte to jako čistou úvahu nebo jak se říká "akademická debata",  nikoliv praktický návod.

V praxi to nemá šanci, už jen proto že PHC je pro většinu obyvatelstva, nutné zlo nebo sprosté slovo.
Sám jistě víte že málo kdo si jich instaluje více, navíc iniciativně.

Funkce PHC je snad jasná kažému i u spotřebiče II třídy.
Konkrétně může být problém při neodborné manipulaci/ výměně žárovky na kovovém žebříku, třeba ve vhlkém sklepě.
Laik může omylem strčit prst do objímky a přes žebřík se uzavře obvod.

Komentoval jsem dotaz p. Ctibora, tam se nemluvilo o rekonstrukcích nebo koupelnách. Ponechat historické vedení, při rekonstrukci může jen někdo, kdo uvažuje pozadím - bez debat.

Tak si namalujte schéma připojení žárovky, tam neni kde napojovat PE vodič, s tim nemá manuál výrobce PHC co dělat.

Hmm. A jakej průser nastane když bych v této domnělé instalaci, vyměňoval jedno světlo za tř.I? Může to fungovat hůř než původní TNC? Když tedy připustím fakt, že bych to provedl, tak už asi i ten PEN vodič přeznačim na N, to by už měl každej dráteník pochopit...

Miroš Jan:
Páni kolegové, není třeba se vzrušovat.  :)
Na přiloženém foto, je výměna zásuvek, v síti TN-C. Není připojen ochranný kolík zásuvky. Toto dělal někdo, kdo v podstatě nezná staré sítě. (zle)

Hugo K.:
Zatím se zde uvažovalo o 1f zásuvce. Ale co se dá dělat při potřebě zvýšit bezpečnost u 3f zásuvky. Nejlépe stará 380V 25A oválná, přívod hliník 4 mm (možná 2,5 mm),  na konci stavení. Když chci připojit míchačku a rád bych měl nějakou bezpečnost.
Existuje něco jako hotový výrobek k připojení na stávající přívod?
Problém je v průřezu PE/PEN
Je možné před zásuvku předřadit chránič.  A  z/ž který je ve stávající zásuvce jako PE vzít jako PEN, provést rozdělení na PE a N a místo rozdělení přizemnit na zatlučenou uzemňovací tyč. Nebo pouze přizemnit PE a N vůbec nepoužít.(u míchačky není třeba).
Je to možná krkolomně napsané, ale dělat u míchačky připojené na starou TN-C ...raději bych se trochu více chránil.

Jiří Schwarz:
Možná by to bylo na samostatné vlákno.
Ale není to nutné, toto téma se tu již objevilo.
Pokud má míchačka jen motor využívající 3 fázové vodiče a nepotřebuje střední pracovní vodič N např. pro ovládací stykač, není problém přes chránič připojit jen fázové vodiče, PE vodič nechat beze změny.

Pak samozřejmě je možné jít cestou "přenosného rozvaděče",  dají se koupit i hotové sestavy, kde jsou jističe, chránič a zásuvky 230 i 400V.
Ale zapojení ochranného vodiče, přizemnění,... by bylo dobré přímo na místě připojení konzultovat s elektrikářem (nebo RT)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana