Rozvodak
|
|
« Odpověď #36 kdy: 20.07.2018, 20:39 » |
|
Já vám nevím, úplně bych ji nehanobil. Své opodstatnění má, to že ztrácí na hodnotě vlivem toho že si jí někdo kupuje jak na trhu, je blbý.
Stejně tak ale někteří RT bouchaji revize na instalace, který v životě neviděli a projektanti dělaji ctrl+v. Nebylo by dobré zrušit i jejich instituty?
Tady u nás, když nastoupí novej montér, tak musí ve zkušebce udělat firemní šestku i kdyby měl svojí osmičku. Na poprvý to dá málo kdo, nejdřív druhej třetí pokus. Kdo to nedá, má padáka.
A pravidelný přezkoušení jsou obdobný. Třídenní školení, testy a ústní. V každym turnusu někoho vyrazí. Takže záleží na firmě.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #37 kdy: 21.07.2018, 13:36 » |
|
Já vám nevím, úplně bych ji nehanobil. Své opodstatnění má, to že ztrácí na hodnotě vlivem toho že si jí někdo kupuje jak na trhu, je blbý.
Stejně tak ale někteří RT bouchaji revize na instalace, který v životě neviděli a projektanti dělaji ctrl+v. Nebylo by dobré zrušit i jejich instituty?
Tady u nás, když nastoupí novej montér, tak musí ve zkušebce udělat firemní šestku i kdyby měl svojí osmičku. Na poprvý to dá málo kdo, nejdřív druhej třetí pokus. Kdo to nedá, má padáka.
A pravidelný přezkoušení jsou obdobný. Třídenní školení, testy a ústní. V každym turnusu někoho vyrazí. Takže záleží na firmě.
Už jsem to tu psal . Jako mladý elektrikář (to bylo hodně za totáče) jsme měli všichni z Vyhl.50 přímo nahnáno! Školení se dělalo v Brně od 07.00-do 18.00 hod , 5 dní v týdnu! To když někomu dnes řeknu, je to sci-fi!! (ještě tehdy p.Němčev -kdo zná ví?) A zkoušky o tom ani nemluvím, polovina byla na vyhození a opakovala zkoušky. Dnes vyhovuje všem tak školení se zkouškami aby bylo uděláno za max 2 hodiny a pak se jde na pivo. I v mé firmě jsme měli podobnou váhu Vyhl.50 ve smyslu být či nebýt! Dnes není málo firem, zejména stavebních kde roli elektrikáře dělá všeobecný "pohunek", člověk pro všechno! Když dojde kontrola mají pro 10 staveb jednoho jakého si elektrikáře na OSVČ který je zaštituje. Proto pokud by nová Vyhl.50 byla uzpůsobena tržnímu prostředí jako dnes, tak podle mne nemá cenu!! A bude k ničemu ! Pokud bude mít v oboru nějakou váhu, tak jsem pro ni!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #38 kdy: 21.07.2018, 14:25 » |
|
Už jsem to tu psal . Jako mladý elektrikář (to bylo hodně za totáče) jsme měli všichni z Vyhl.50 přímo nahnáno! Školení se dělalo v Brně od 07.00-do 18.00 hod , 5 dní v týdnu! To když někomu dnes řeknu, je to sci-fi!! (ještě tehdy p.Němčev -kdo zná ví?) A zkoušky o tom ani nemluvím, polovina byla na vyhození a opakovala zkoušky. Dnes vyhovuje všem tak školení se zkouškami aby bylo uděláno za max 2 hodiny a pak se jde na pivo. I v mé firmě jsme měli podobnou váhu Vyhl.50 ve smyslu být či nebýt! Dnes není málo firem, zejména stavebních kde roli elektrikáře dělá všeobecný "pohunek", člověk pro všechno! Když dojde kontrola mají pro 10 staveb jednoho jakého si elektrikáře na OSVČ který je zaštituje. Proto pokud by nová Vyhl.50 byla uzpůsobena tržnímu prostředí jako dnes, tak podle mne nemá cenu!! A bude k ničemu ! Pokud bude mít v oboru nějakou váhu, tak jsem pro ni! Ono to s tou padesátkou je stejné jako s maturitou před zavedením státní maturity. Kdo dělal státní, ví jak to je, nikdo vám to nedá jen že si odsedíte pár let v lavici. Nebo jak se ukazuje ve vládě, okopčený práce z VŠ... Řešení by mohlo být v obdobném systému jako SM, ale to se půlka "dráteníků" pos...
|
|
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #41 kdy: 21.07.2018, 15:40 » |
|
Kdo dělal státní, ví jak to je, nikdo vám to nedá jen že si odsedíte pár let v lavici.
Ano, úroveň státní maturity je tak nízko, že by ji měl udělat každý průměrný absolvent ZŠ. Není potřeba ztrácet čas sezením na střední škole...
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #44 kdy: 21.07.2018, 18:13 » |
|
Je to trochu mimo téma, ale s Davidem zcela souhlasím. Cermat je též podivná obskurní organizace, stejně jako mnoho firem, které žijí z udělování kvalifikace v oboru elektrotechnik y.
No to sice je, ale u cermatu si maturitu prostě nekoupíte. A jestli jo, tak zájemců bude zástup
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #46 kdy: 21.07.2018, 20:51 » |
|
Špatný projektant+elektrozedník+revize od stolu+málo fungující dozor=spousta požárů a mrtvých. Taknějak se zde leta vedou diskuze, nicméně ty požáry ani mrtvoly nějak v obrovském měřítku jak by z rovnice plynulo nejsou. Takže buďto senilníme, nebo funguje štěstíčko v nečekaném rozměru, nebo to teprv hořet začne.
Vše je o "kdyby". Kolikřát je zázrak že mrtvoly ani ty požáry nejsou... Vše je o náhodě, někdy jen skrytý zabiják "spí".
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #47 kdy: 22.07.2018, 12:58 » |
|
Vše je o "kdyby". Kolikřát je zázrak že mrtvoly ani ty požáry nejsou... Vše je o náhodě, někdy jen skrytý zabiják "spí".
Zas tak na zázraky nevěřím, spíše v rovnici chybí nějaká neznámá, doplní ji někdo?
|
|
|
|
|
|
Tým Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu
|
|
« Odpověď #50 kdy: 24.07.2018, 09:02 » |
|
V50# §19 podle Alexeje Satinského Co probíhá v hlavě zkušeného elektrotechnik a po té, co jsme se zeptali na hypotetické zrušení vyhlášky padesát bez náhrady? Alexej Satinský vzpomíná na zahraniční pracovníky, kteří naši padesátku oceňovali víc než by kdo u nás čekal. A víte, co se dlouhé roky proslýchalo o západních živnostnících a jaká je dnes skutečná realita? Co myslíte, existuje nějaký stát na Zemi, kde by se elektrotechnik nepřezkušoval vůbec? Zdroj: zde... Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci? V50# §19 podle Alexeje Satinského
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #51 kdy: 26.07.2018, 13:10 » |
|
Citem bych rozhodnul jako staří kámoši (Miroš,Červený) a 50 bez náhrady zrušil, žiju s ní už docela dlouho, vždy jsem se do podmínek které aktuálně panovaly vešel, ale nikdy mi to nic nedalo. A podle toho co vídám při revizích, nebo na velkých stavbách v roli šéfmontéra... 50 nikoho nezajímá a nic neznamená. Rozumem jsem ovšem na základě životních zkušeností (každá nová změna iniciovaná establišmentem v našich životech za posledních 20 roků je vždy jen k horšímu) pro to, aby se o celé záležitosti ještě cca 10-15 roků vedla důkladná diskuse, než se něco ukvapeně rozhodne. Pak už mi to bude docela jedno Ono totiž vůbec nejde o nějakou 50, celý obor je jedna velká systémová chyba... ale to nikdo přeci řešit nepotřebuje, že?
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #52 kdy: 26.07.2018, 14:05 » |
|
Špatný projektant+elektrozedník+revize od stolu+málo fungující dozor=spousta požárů a mrtvých. Taknějak se zde leta vedou diskuze, nicméně ty požáry ani mrtvoly nějak v obrovském měřítku jak by z rovnice plynulo nejsou. Takže buďto senilníme, nebo funguje štěstíčko v nečekaném rozměru, nebo to teprv hořet začne.
Také to nikde není vidět! Ti co 50 obhajují jsou (podle toho co vidím v praxi) ti co sedí u stolu! Ale ti co se pohybují na reálné stavbě,montáži,údržbě o ni vůbec nestojí ...... Proč asi?
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #53 kdy: 26.07.2018, 18:42 » |
|
Sice mimo téma....... Třeba v Německu kdo udělá maturitu může jít na jakoukoliv VŠ bez příjmaček.Má otevřené dveře!..možná pokud není místo ten rok, počká na další rok, kde má přednost pro přijetí před novým ročníkem!! U nás je tomu trochu jinak, proto je maturita věčným tématem (a asi i bude).
|
|
|
|