Má už někdo, nějakou zkušenost s tzv. virtuální baterií (E.ON)?
Zdeněk Friedrich:
Náhodou jsem narazil na pojem virtuální baterie od E.ON.
Zjednodušeně:
virtuální baterie - co vrátím do sítě, to si zpětně odeberu až budu potřebovat
klasika - co vrátím do sítě, za to dostanu peníze
Zajímá mě porovnání s klasikou. V čem může být v.b. výhodnější?
Mám pouze kusé informace, protože se pohybuji většinou v rajonu ČEZ.
Samozřejmě nemluvím o solárních polích, ale o RD.
pegas100:
Nové elektrárny:
VB je výhodnější v tom, že si ze sítě vezmu zpět energii v ceně vašeho tarifu.
Dnes se do sítě dodávají přebytky zadarmo nebo když je smlouva tak za cca 0,5,-kč.
Zdeněk Friedrich:
Nedařilo se mi dopídit aktuální výkupní ceny přebytků. Pokud je skutečně tak nízká, jak píšete, potom je virtuální baterie, při úvaze zda si nainstalovat na střechu SP, jednoznačná volba a ČEZ se se svým Battery box může jít klouzat. :)
Martin Škopek:
Nějaké informace včera vyšly zde: https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/17459-v-cr-uz-funguje-net-metering-pro-koncove-zakazniky-jen-se-mu-tak-nerika
Jakmile tam vidím paušál, tak už začínám pochybovat o výhodnosti ... muselo by se to propočítat. Také je podmínka být zákazníkem E.Onu, což je logické, ale zároveň si nechat vybudovat FVE od E.ONu, což také nemusí být zrovna výhodné.
Vladimír Matajs:
, menší research v oblasti "virtuálních baterií" jsme zveřejnili zde: https://www.solarniexperti.cz/virtualni-baterie-net-metering-porovnani-vyhodnosti/
Co se týče nabídek velkých energetik, pak je to nastaveno tak, aby na tom vydělali hlavně oni. Úspora se týká pouze ceny silové elektřiny, při vyzvedávání uložené elektřiny ze sítě zaplatíte distribuční poplatky a daně. Takže výsledná úspora je někde kolem 0,8 Kč/kWh.
Ale pořád je to výhodnější, než nabídka na přímý odkup. A může to být i pohodlnější, protože výnosy z přebytků se rovnou odečtou z ročního vyúčtování spotřeby elektřiny. Podmínkou je pochopitelně uzavření i smlouvy na odběr s danou společností.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana