Možem zapojiť 3f el.ohrievač (3x400V) len na dve fázy (1x400V)?
stevo79:
Citace: Václav Třetí 18.05.2018, 06:43
Jak vidím, třífázovému zapojení vůbec nerozumíte.
Spirály jsou zapojeny doopravdy do hvězdy? Pokud ano, tak je zapojením na 400V spálíte, protože jsou určeny na 230V . Navíc zapojením spotřebiče určeného pro 230V na napětí 400V z něho (pokud to vydrží) získáte trojnásobný výkon, tedy pro dvě spirály 2x3x2 = 12 kW. Myslel jsem a vy též píšete, že chcete výkon snížit.
Pokud by byly spirály na 400V musely by být zapojeny do trojúhelníka.
mam tento ohrievac: https://www.iventilatory.sk/elektricky-ohrievac-vzduchu-urceny-do-potrubia-160-6-0kw.html
tu je navod: https://www.iventilatory.sk/out/media/navod_na_pouzitie_vents_nk.pdf
Stale si myslim,ze spiraly su na 400V, N vodic je nezapojeny. Takto je to zapojene z fabriky:
Patrik Mlynar:
Co sa symetrie tyka, zaujimave su prietokove ohrievace Hakl, maju dve spiraly zapojene L1-N a L2-N, dokonca to ma specialny kabel CYSY 4 x 2.5mm2, kde je len L1, L2, N, PE.
Václav Třetí:
Podle dodaného schematu jsou spirály zapojeny do hvězdy a jsou tedy napájeny 230V. byť jsou připojeny bez vodiče N. Vyvážená třífázová soustava (tři stejné zátěže) si vytvoří nulový střed sama. Což si můžete ověřit měřením voltmetrem.
Snížení příkonu je tedy možné provozem dvou spirál v serii zapojených na dvě fáze s výkonem 3,5 kW, jak jsem již psal ve svém prvním příspěvku a pokud je možnost spojit střed spirál s vodičem N, bylo by možné zapojení na L1, N. L2 a dosáhnout výkonu 4kW. V tomto zapojení by bylo možno použít jednu, dvě i tři fáze a přepínat výkon 2 - 4 - 6 kW.
David Frýba:
400V tam sice je psáno, napětí mezi fázemi, ale na tělese je 230V jak již v diskuzi bylo uvedeno. Pro vás nyní je třeba pořešit, zda ten propoj do hvězdy je dostupný pro možnou změnu v zapojení.
stevo79:
Citace: Václav Třetí 18.05.2018, 09:33
Snížení příkonu je tedy možné provozem dvou spirál v serii zapojených na dvě fáze s výkonem 3,5 kW, jak jsem již psal ve svém prvním příspěvku a pokud je možnost spojit střed spirál s vodičem N, bylo by možné zapojení na L1, N. L2 a dosáhnout výkonu 4kW. V tomto zapojení by bylo možno použít jednu, dvě i tři fáze a přepínat výkon 2 - 4 - 6 kW.
Pre moje potreby bude postacovat aj vykon 3,5kW a akceptovatelne su aj 4kW.
Ktore zapojenie je lepsie? Seria 3,5kW medzi L1 a L2 alebo 4kW s N vodicom?
Ktore zapojenie je lepsie z hladiska zivotnosti spiral a ktore z hladiska siete, 3f sustavy, nesymetrie, zatazenia vodica N?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana