Lze použít pro zasuvky a svetlo v koupelne jeden chranic?
Milan Hudec:
Citace: Štefan Beláň 14.05.2018, 19:19
Je nutné si uvědomit, že koncový obvod je vývod (obvod) za jední přístrojem (jističem, chráničem apod.)
Společný chránič 10-30mA pro světo a zásuvky nebude vyhovovat těmto platným předpisům (norm)
33 2000-1 ed. 2 čl. 314.1 Uspořádání obvodů
33 2000-4-41 ed. 3 čl. 411.3.2 Automatické odpojení
3 2000-5-53 ed. 2 čl. 531.3.2 Nežádoucí vypínání
čl. 536 Koordinace elektrických zařízení
33 2000-5-57 čl. 537 Požadavky na koordinaci
Takže situace:
Pro každou fázi bude použit 30mA chránič, a za tímto 1 jistič "světelný" a 3 jističe pro zásuvky.
Prostory v baráčku vhodně nakombinovány.
Já v tom problém nevidím.
Václav Třetí:
Já proti proudovým chráničům nic nemám, naopak, jsou velmi užitečné, ale zdá se mi docela nesmyslné, že budeme dávat proudový chránič na každý obvod, aby náhodou nedošlo k vypnutí něčeho dalšího, ale zákonodárci zapomněli nařídit distributorům, že musí povolit používání jističů char. C u elměrů. V bytě nebo RD bude rozvaděč o sto pozicích, ale stejně spadne hlavní jistič a bude všude tma!
Toto nařízení mi přijde hlavně jako lobby výrobců, asi se jim zdá, že je malý odbyt chráničů.
P.S. Teď se do mě můžete pustit.
ACEOF ACES:
Smich
Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí 17.05.2018, 09:57
P.S. Teď se do mě můžete pustit.
A proč? Myslím že většina kolegů to vidí podobně. Nicméně se budeme muset postupně přizpůsobovat tomu, jak nám to budou úředníci zpřísňovat.
Citace: Štefan Beláň 14.05.2018, 19:19
Je nutné si uvědomit, že koncový obvod je vývod (obvod) za jední přístrojem (jističem, chráničem apod.)
(poklona) Štefane.(bál jsem se že mi něco uniklo) I když tyto konkrétní články znám a přiznávám že je taky často využívám v revizích, nemyslím si že je nutné si je vykládat vždy takto striktně a v každé situaci.
Z tohoto velmi přísného pohledu by vlastně už byly předepsány PCH na každý z okruhů a logicky by jističe v rozvaděčích neměli co dělat (až na vyjímky) a všude by se prodávaly a instalovaly pouze kombinace jistič/PCH. Což se samozřejmě neděje.
Jinými slovy beru tvoje řešení se dvěma kombi Jistič/chránič jako TOP, které také velmi doporučuji, ale s klidem zreviduji i řešení většiny projektantů, kde je například na u RD v rozvaděči 30-40jističů, za 4mi PCH. Nejčastěji 3x2P a 1x4P
Štefan Beláň:
Citace: Jan Franěk 17.05.2018, 10:07
Jinými slovy beru tvoje řešení se dvěma kombi Jistič/chránič jako TOP,
Honzo, nebude dlouho trvat a bude to naprostý standard pro všechny nové instalace.
Jak dlouho trvalo, než byly RCD předepsané jen pro zásuvky. Nyní došlo i na světelné obvody no a jak jinak vyřešit instalaci, než kombinovanými "jističochrániči" ::)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana