Proč některé plynové kotelny mají centrální vypínací tlačítka?

(1/5) > >>

PETR MESTL:
Všiml jsem se, že některé starší kotelny na zemní plyn mají vypínací tlačítko hřibovitého tvaru za dveřmi a některé starší plynové kotelny ho nemají. Většinou ty větší ho mají. Platili dříve nějaké normy, které nařizovaly osazení těchto tlačítek dle výkonu kotlů nebo ho musí mít každá místnost osazená plynovým kotlem nazvaná plynová kotelna? Jaký bezpečnostní štítek má být dosazen u tohoto tlačítka centrálního vypnutí.  

Jan Bocek:
Plynové kotelny se navrhuji podle ČSN 070703.
Dále v Provozním řádu kotelny bude uvedeno do jaké skupiny je kotelna zařazena

kotelny III. kategorie - kotelny se jmenovitým tepelným výkonem jednoho kotle od 50 kW do součtu jmenovitých tepelných výkonů kotlů 0,5 MW včetně a kotelny se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů větším než 100 kW, i když ani jeden z nich nedosahuje jmenovitého tepelného výkonu 50 kW, do součtu jmenovitých tepelných výkonů kotlů 0,5 MW včetně,
kotelny II. kategorie - kotelny se součtem jmenovitých výkonů kotlů nad 0,5 MW do 3,5 MW včetně,
kotelny I. kategorie - kotelny se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů nad 3,5 MW.

A podle toho se řeší i "technicko-bezpečnostní" opatření.

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Bocek  07.05.2018, 10:56

kotelny III. kategorie - kotelny se jmenovitým tepelným výkonem jednoho kotle od 50 kW do součtu jmenovitých tepelných výkonů kotlů 0,5 MW včetně a kotelny se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů větším než 100 kW, i když ani jeden z nich nedosahuje jmenovitého tepelného výkonu 50 kW
A pak jsou ještě kotelny podměrečné, jako např. ta naše (2x48 kW).

PETR MESTL:
Všechny kotelny jsem si prošel. Jedná se o kotelny "podměrečné",  protože mají jeden nebo dva kotle do 50kW. Většina z nich je postavena po roce 2000. Přesto v některých jsou a v některých nejsou centrální vypínací tlačítka. Zvláštní je to, že se centrálním vypínacím tlačítkem, vlastně vypíná přívodní napětí do zásuvky ze které je kotel napájen. Musí tam být nebo je to jen zvýšení bezpečnosti projektanta elektroinstala ce?
Poznámka: protože mi není dostupný čl. 38, změny a) z 3/1989 ČSN 070703 již neplatné normy, tak nevím jakých kotelen se bezpečnostní vypínání vlastně týká.

Štefan Beláň:
Citace: PETR MESTL  07.05.2018, 19:29

Poznámka: protože mi není dostupný čl. 38, změny a) z 3/1989 ČSN 070703 již neplatné normy, tak nevím jakých kotelen se bezpečnostní vypínání vlastně týká.

Zde máte čl. 7.11 který řeší vypnutí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana