Je nutné při změně osvětlení již přidat proudové chrániče na světelné obvody?
Žvak Petr:
Pokud je kvalitně provedená elektrická instalace, pak proudový chránič je ochrana pro spotřebiče připojené zástrčkou, které "mají problém".
Ale proč chránit světelné obvody, které jsou součástí elektroinstala ce?
Jirka Š. Svejkovský:
Protože 4-41 ed. 3.
Jan Bocek:
Citace: Žvak Petr 21.04.2018, 09:27
Stará dokumentace se dá sehnat. Problém je, že nový majitel uděl změny v rozvaděči.
Přidal nějaké nové obvody a jistící prvky. Zásuvkové obvody opět bez chráničů.
V rozvaděči je jeden centrální 100mA?
V rozvaděči na další jističe už bylo málo místa, tak poškodil i kryt v místech, kde už nejsou
"vylamovací" části vytvořené výrobcem v plastovém rozvaděči.
Povinnosti zhotovitele je, aby dodal novou dokumentaci skutečného stavu a potvrdil to prohlášením o shodě. Za to dostal zaplaceno.
Nový majitel může mít požadavky, ale za odborně provedenou úpravu odpovídá zhotovitel. Jedině, že by byl nový majitel zároveň tím zhotovitelem.
Já vím, že se to v praxí takto plácá a RT se potí jak to legalizovat a dělá detektiva.
Takové revize "po šmejdech" odmítám. V daném případě je nutno říci tomu, kdo revizi objednal, za jakých podmínek je možno vystavit kladnou revizní zprávu. Léta praxe mne naučily, že dělat VRZ je vhodné jen po firmách, které znám a které jsem si již vychoval. Takové firmy předem konzultují problém, anebo přijdou s realizační dokumentaci k odsouhlasení. RT nemusí dělat každou revizí. Je to dobrovolné.
IM:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 21.04.2018, 19:39
Protože 4-41 ed. 3.
Tato edice se zatím jeví jako nepoužitelná např. z důvodu nedefinování prostor zvlášť nebezpečných. Tím je znemožněna aplikace Vyhl. č. 73/2010. :( Třeba to tvůrci vyřeší po dobu souběhu s ed. 2. do 7/2020. Takže proudové chrániče na světla není zatím zcela nutno. :)
Jiří Buben:
Myslím, že na prodejní jednotku se nebude vztahovat požadavek ČSN 33 2000-4-41 ed.3 o proudových chráničích na světelné obvody, ale požadavek ČSN 33 2000-7-718, protože se jedná o občanskou výstavbu a pracoviště.
V ČSN 33 2000-4-41 ed.3 se nařizují proudové chrániče na světelné okruhy v prostorách pro bydlení, tedy rodinné domy, byty, i dočasné ubytování, atp., viz. poznámka 3 k článku 411.3.4, kde se vysvětluje pojem samostatní domácnost v tomto článku uvedený.
Jako větší problém vidím to, že z ed.3 ČSN 33 2000-4-41 zmizelo rozčlenění prostor na normální, nebezpeční a zvlášť nebezpečné. Co jsem měl možnost slyšet a číst, tak prý UNMZ předpokládá, že stačí poznámka k článku 411.3.4, že pro zvláštní instalace se uplatňují požadavky části 7 souboru ČSN 33 2000. Podle mě se ale zapomnělo tak trochu na průmysl a prostory, které touto částí 7 nejsou pokryty.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana