Kdo nese odpovednost za vzniklou škodu, pokud nebyla provedena revize?
Jan Bocek:
Plně souhlasím s tím, co píše pan Štefan Beláň.
Firma porušila zákon 90/116 Sb., NV 118/2016 Sb. a dokonce i vyhlášku 48/1982 Sb., kdy neprovedla podle §194 odst.1 odborné prověření a vyzkoušení elektrické instalace kterou instalovala. A aby toho nebylo málo, tak porušila vyhlášku 73/2010 Sb. o povinnosti vypracovat revizní zprávu před uvedením do provozu.
Provozovatel odpovídá za stav elektrického zařízení.
Oprávněná firma odpovídá za bezpečné a funkční provedení elektrické instalace
a musí to doložit náležitostmi podle NV 118/2016 Sb.
Mezi náležitosti patří dokumentace skutečného stavu a revizní zpráva.
Chyba je jednoznačně u zhotovitele bez ohledu jak byla smlouva formulována.
Jedná se o porušení odborné způsobilosti a porušení zákona. To by zvládl i začínající právník....
František Šohajda:
Provozovatel elektrické instalace zodpovídá za jiné věci , než za uvedení do provozu! (norm)
Jan Franěk:
Omlouvám se. Otázku jsem si přečetl moc rychle a špatně ji pochopil. Domníval jsem se že zásadní byl stav elektroinstala ce a chybějící revize. V tom případě by platilo co jsem psal.
(doh) (doh) (helpsmajl) (zliskat)
Za připojení je jednoznačně odpovědná firma která to provedla. Plně souhlasím se vším co napsali ostatní kolegové a ještě jednou se omlouvám. (poklona) (poklona) (poklona)
Snad mi to bude odpuštěno :-[
Radek Červený:
Bez ohledu na to, na čí straně je chyba, se podívám na věc jiným pohledem.
Základní etický kodex v obchodním styku říká, že hádku se zákazníkem nikdy nevyhraji. Samozřejmě, chybu může udělat každý. Pak nezbývá než se k věci postavit čelem, omluvit se a sjednat nápravu. Navíc každá slušná firma nebo živnostník má dnes sjednané odpovědnostní pojištění pro tyto případy za nějakou symbolickou spoluúčast. Vypadá to vážně na chybu montážní firmy a divím se, proč si ještě dělají zlou krev hloupým sporem.
Na straně druhé, ať si šáhnou do svědomí i zákazníci. Na odpovědnostní pojištění se mě ptal zákazník naposledy loni v červenci, na reference tak před třemi roky, ...... Mnohem častěji slyším, jé, vy jste drazí. Pak zakázku nakonec často získá šmudla, neboli elektrozedník, který ani neví, jaký je rozdíl TN-C a TN-S. To je zase druhá strana mince.
Štefan Beláň:
Citace: Jan Franěk 28.03.2018, 19:25
Omlouvám se. Otázku jsem si přečetl moc rychle a špatně ji pochopil.
Snad mi to bude odpuštěno :-[
Honzo, byl jsem o tom naprosto přesvědčený, nedávalo to jinak smysl.
Kdo tě zná, tak mu také bylo jasné, že se jedná o omyl.
Určitě ti všichni odpustili. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana