Jak se dělají hromosvody na střechách s vegetací?
Pavel Tr:
Jak se dělají hromosvody na střechách s vegetací?
Jde o bytový dum o 3 bytech, dvoupodlažný ve svahu.
Vít Rotrekl:
Nehledal bych v tom složitosti.
Předpokládám rovnou střechu s nějakou atikou. V "zeleném" prostoru možná nějaký komínek/světlík atp.
Podle velikosti domu, okružní vedení po atice, dle potřeby doplněné jímači a potřebným počtem svodů.
Možná někde najdu nějakou fotku z jedné realizace takovéhoto domku.
Lukáš Rotrekl:
Jakou vegetací, jak velké?
Je třeba myslet na to, že:
- ta vegetace bude potřeba udržovat
- ta vegetace může být nepříjemně korozně agresivní i třeba tím, že se někdo kolem hromosvodu omotá a udělá tam místo, které bude trvale mokré
- nezanedbával bych, že třeba křoví narostlé nad ochranný prostor hromosvodu může být primárně jímačem a přes kořenový systém může zavléct blesk do skladby střechy...
Jan Hájek:
V zásadě se dělá hromosvod velmi podobně. Při volbě materiálu je třeba vybrat provedení vhodné do země, tedy nejlépe V4A. Pokud bude střecha udržovaná, vedl bych vodiče lehce pod povrchem, aby šla vegetace třeba sekat. Jímače opět nerez a volit jejich místo i s ohledem na to, aby se na ně někdo nenapíchl.
U zatravněné střechy se nebude nikdy při použití klasického materiálu jednat o izolovanou jímací soustavu, objekt bude muset být Faradayovou klecí.
Pokud bude střecha přístupná, bude potřeba do ochrany zapojit i lavičky, lampy a udělat v místech přítomnosti lidí vyrovnání potenciálu, na to se hodí tyto nerezové mříže.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jan Hájek 14.03.2018, 18:22
na to se hodí tyto nerezové mříže.
Ty jo, ta mě uniká. Mám špatně prolistovanej katalog nebo je to něco novýho?
Pochopil jsem, že drát je 4mm, tedy by to na něj chtělo ještě Clipy, jednana spojení dvou mříží a jednak na propojení drátem. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana