Lze užít oranžový vodič pro 2 a více napětí v jednom strojním rozvaděči?
Jan Bocek:
Citace: petr fialinka 11.03.2018, 18:54
Řešíme otázku názoru dvou různých revizních techniků na použití oranžového vodiče.
Jeden praví, že je ....
Druhý praví, že je.....
Citace: Milan Hudec 12.03.2018, 07:45
To co není vypnuté oranžově, z toho co může navíc způsobit úraz ještě barvu dodatečnou.
....jeden praví, druhý praví, ale kde je "psáno jest"?
A kde není zcela jasno, tak to ukáže analýza rizika.
Miroš Jan:
Osobně upřednostňuji oranžovou barvu pro "nn". Pro "MN" jinou barvu. :)
Miroslav Revús:
Používam oranžovú aj na vodiče z bezpotenciálov ých kontaktov relé, ktoré sú vyvedené na svorkovnicu. Vopred neviem, čo tam zákazník pripojí (230 alebo 24V).
Jiří Kubík:
Statistiky říkají, že v průměru každý dvanáctý muž (8 %) a každá dvoustá žena (0,5 %)
trpí určitou formou barvosleposti.
Onemocnění, které sice nebolí, se však nedá vyléčit a tedy postihuje značnou část populace...
...tedy i v našem oboru.
:)
Martin Kurka:
Strojní zařízení propojená navzájem tvoří mnohdy složité logické obvody, jejichž porušení může vést k rozsáhlým nebezpečným stavům, úrazům osob na vzdálených místech a neočekávaným rozběhům jiných zařízení.
Oranžová barva vodičů není jen informace pro pracovníka, proti úrazu elektrickým proudem, ale i proti chybám při měření a opravách.
Například do opravovaného stroje přivedený vstup z předešlého stroje je napájen z řídícího rozvaděče předešlého stroje. Napětí je bezpečné 24V DC.
Náš stroji, na kterém pracuji má sice vypnutý hlavní vypínač, dokonce jsou vyjmuty i pojistky. Já si omylem ohmmetrem, nebo nahodilým dotykem odpojených vodičů spojím na svorkovnici dvě svorky, které spíná normálně relé v mém stroji. Sepnutí tohoto relé při normálním provozu mého stroje dává normálně povel předešlému stroji, aby zapnul mezioperační dopravník se 100 kg odlitky a zavezl je do mého stroje.
Ovšem, pokud na mne nezařvou oranžové dráty i s oněmi cizími 24V, já si spustím u předešlého nevypnutého stroje jeho výstupní dopravník, který je zároveň mým vstupním dopravníkem a 100kg odlitek spadne do mého bezpečně vypnutého stroje a mne nebo kolegu přimáčkne, zmrzačí či zabije.
Oranžové dráty pro lidi u strojů znamenají upozornění na dva druhy nebezpečí. První je, že mu napětí z nich něco provede, druhé je, že tím napětím něco nepěkného provedou oni. Obě nebezpečí si jsou rovnocenná zrovna tak jako ona oranžová barva.
Proto napětí z cizího zdroje se bez rozdílu úrovně musí označit prostorovým uspořádáním a kde to nejde vodiči s oranžovou barvou.
Mimochodem u strojů jsou vyhraženy natvrdo jen 2 a půl barvy vodičů. zeleno/žlutá, oranžová a kde je ve stroji užit nulový (střední) vodič i světle modrá.
Prostě prostorově neoddělené a cedulkami neoznačené cizí napětí jakékoliv úrovně je ve stroji ORANŽOVÁ a žádná jiná.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana