Má smysl realizovat ochranu proti přepětí pro jeden byt v domě?
Tým Elektrika:
Představme si veliký bytový dům. Třeba běžný český panelák. Uzemnění a pospojování od nuly různé ... A nyní se přistěhujete do jednoho z bytů. Jako majitel spotřební elektroniky za cca 300 tisíc korun a také jako osoba znalá s vyšší kvalifikací se chcete bezpečně opevnit dle ČSN EN 62 305. Zvláště když to výpočet míry rizika jasně napovídá. Společenstvo majitelů bytů však pro vaše návrhy nemá pochopení, protože je mnoho důležitějších investic. Co uděláte?
Roger:
a) zbavím se spotřební elektroniky a najdu jiný smysl života :)
b) nainstaluji dva stupně ochrany do bytového rozvaděče a další stupeň do zásuvky před elektroniku
ps: když jde vedení v zemi, riziko přepětí není velké myslím, proto jsem ochrany vyndal, žere to elektřinu a elektroniky jsem se také zbavil :)
Jan Franěk:
Citace: Roger 11.03.2018, 09:37
proto jsem ochrany vyndal, žere to elektřinu a elektroniky jsem se také zbavil :)
Hmmm. A jakou to má podle vás spotřebu? :-\ :-X
Jirka Š. Svejkovský:
ps: když jde vedení v zemi, riziko přepětí není velké myslím
Už jsem dělal posudek pro pojišťovnu na totálně vytřískanou instalaci od bleskové vlny, co přišla od souseda po kabelu.
proto jsem ochrany vyndal, žere to elektřinu a elektroniky jsem se také zbavil :)
To jsem moc nepochopil.
Mimochodem, mohl byste si dát trošku víc práce a dodržovat malá/velká písmena? Blbě se to čte.
Milan Hudec:
Citace: Redakce portálu Elektrika.cz 11.03.2018, 09:25
Představme si veliký bytový dům. Třeba běžný český panelák. Uzemnění a pospojování od nuly různé ... A nyní se přistěhujete do jednoho z bytů. Jako majitel spotřební elektroniky za cca 300 tisíc korun a také jako osoba znalá s vyšší kvalifikací se chcete bezpečně opevnit dle ČSN EN 62 305. Zvláště když to výpočet míry rizika jasně napovídá. Společenstvo majitelů bytů však pro vaše návrhy nemá pochopení, protože je mnoho důležitějších investic. Co uděláte?
Pokud se budu chtít skutečně opevnit tak:
Zamyslet se nad pospojováním.
Vyřešit s vůči instalaci.
Svodič a PO jsou proti tomu už brnkačka.
Nicméně vždy bude riziko zahoření od sousedů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana