Odkial brat PEN pre nasledujucu zasuvku v TNC?
Jiří_Hrubý:
Čím a jaké normě to odporuje?
Vít Rotrekl:
Napojte to trojvodicove. Rozdeleni udelejte jen jen jedno - v te puvodni zasuvce.
Odvoni kabel zapojte - zelenozluty na kolik a modry na pravou dirku..
Pripadne bych osadil pod zasuvku WAGOfku a obe zasuvky jz napojil trojdratove... Pozor, bylo by dobry mit ty wagofky vycpany kontaktni vazelinkou
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří_Hrubý 13.02.2018, 17:40
Čím a jaké normě to odporuje?
Myslím, že jsem to už naznačil v předchozí odpovědi.
Podle ČSN 33 2000-1, ed.2 se mohou zařízení provozovat a revidovat podle norem platných v době uvedení do provozu. Tedy to, co už je, to se dál provozuje, pokud s tím není nějaký problém.
Ale to, co dělám "nově", by se mělo udělat podle aktuálně platných norem, což ale úplně přesně dodržet asi nepůjde, takže musíme hledat rozumný kompromis.
ČSN 33 2000-5-54 (od původního vydání až po ed.3) požaduje PEN o průřezu 10mm2 Cu, to je ale nereálné v zásuvce připojit.
Proto souhlasím s těmi, kdo navrhují "třídrátové" připojení. Jistou podporu pro to je možné najít i v ČSN 33 2130 (v aktuální edici), ta TN-C pro připojení koncových světelných nebo zásuvkových obvodů "nezná".
Jiří_Hrubý:
Souhlasím, ale v daném případě, dvakrát dva metry drátu a zásuvka, bych si dovolil to vnímat jako malé rozšíření stávající instalace bez změny jištění, nevyžadující revizi.
A při příležitostné revizi celé instalace už jako její součást revidovanou jako podle normy platné v době vzniku původní instalace.
Jinak samozřejmě i já pro takové případy používám připojení 3x, ať už jako přípravu, pro (v takovém případě nepatrné) zvýšení bezpečnosti, nebo (hlavně) jako jednodušší variantu připojení oproti klemování.
Jen mně zajímal názor na právě ono malé rozšíření, které je snad ještě průchozí.
Setkal jsem se i s případem, kdy byla takto jedna zásuvka přidána. Panelák, hliník. Někdo si dotáh k lince zásuvku pro MW novým kabelem ze staré za ledničkou. Další koumák (takyelektrikář) naznal, že přeci měď a dokonce 2,5 a tak se tam dala ještě myčka. No a až když přestala jít lednička, našel se vyhřatý spoj. Možná by si to u TN-C nedovolil...
Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl 13.02.2018, 20:10
Napojte to trojvodicove. Rozdeleni udelejte jen jen jedno - v te puvodni zasuvce.
Odvoni kabel zapojte - zelenozluty na kolik a modry na pravou dirku..
Pripadne bych osadil pod zasuvku WAGOfku a obe zasuvky jz napojil trojdratove... Pozor, bylo by dobry mit ty wagofky vycpany kontaktni vazelinkou
Al kontaktní vazelína Cu, nevzniká článek (dance)
K tématu z druhé strany pohledu.
Jak bys napojil zásuvku nikoli následnou po poslední v TN c, ale novou mezi dvěma stávajícíma v TN-C?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana