Jak chránit 1f motor při poruše odstředivého rozpínacího kontaktu?
ACEOF ACES:
Plnému výkonu motoru za normálních podmínek odpovídá jmenovitý proud motoru na štítku motoru, ten by měl být nastavený na ochraně, případně může být nastavený nižší proud než jmenovitý proud motoru, ale ne vyšší, jinak není motor chráněný.
Luděk Novotnýý:
pane ACEOF nebo někdo kdo se s tím setkal
Nejedná se mně o jištění na plný výkon atp.
Ale o odpověď na mou otázku zda-li když neodpojí odstředivý rozpínací kontakt rozběhové vinutí (a startovací kond.) nedojde ke spálení rozběhového vinutí.
Je toto vinutí nadimenzované natolik že může být připojené po celou dobu než odpojí motorový spouštěč??
Kdo viděl v reálu odstředivý kontakt tak musí uznat, že je to poměrně komplikovaná součástka, která nemůže vydržet pracovat po dobu životnosti vl. motoru.
2-3x jsem měl spálený motor a mám zato že to bylo vždy kvůli tomu kontaktu.
Určitě v jednom případě kdy byl zcela rozšrotovaný.
ACEOF ACES:
Podle mého názoru, když neodpojí odstředivý rozpínací kontakt, tak by měla včas vypnout správně nastavená ochrana, aby nedošlo k poškození motoru.
Jaký je jmenovitý proud na štítku motoru?
Jaký proud máte nastavený proud na ochraně?
Luděk Novotnýý:
Jmenovitý proud motoru je 9,5A. Při plnění tlakové nádrže vodárny je proud 7,7A při sepnutí a 8,4A při vypnutí. Na motorové ochraně EP1 mám nastaveno 6A. Což mne nyní docela udivuje, že až tak málo. Ale je to ve sklepě kde je chladno a vodárna spíná s velkými prodlevami. (Pozn.: u EP1 mám zapojeny do série všechny fáze)
Určitě ale teď vidím, že ji nahradím modernější např. zde doporučenou EATON
Z-MS-10/2 6,3 - 10A.
Martin Procházka, Slaný:
A co na to zkusit jít trochu jinak - použít časové relé a hlídat napětí na pomocném vinutí?
Tj. pokud by po zapnutí bylo na pomocném vinutí napětí déle jak řekněme 3s, tak by došlo k poruchovému stavu (např. vypínací spouští na jističi atp.).
Ale ideální by bylo znát přesněji konstrukci zařízení, pak by bylo možno vymýšlet obecnější řešení. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana